Tuesday, April 30, 2013

Politik dan Islam


Jadikan Islam sebagai ASAS dalam berpolitik, bukan sebagai ALAT dalam berpolitik...
 
 
Ada yang melenting bila aku cakap jangan campur adukkan politik dengan agama. Ya, aku faham. Mesti ada yang termakan lada, terus terasa pedasnya. Kenapa aku cakap jangan campurkan? Sebab di Malaysia, agama dijadikan ALAT untuk berpolitik, bukan sebagai asas dalam berpolitik. Jika jadikan asas, kenapa ada sesama Islam saling mengkafirkan antara satu sama lain? Kenapa sesama Islam sanggup bermusuh? Kenapa sesama Islam sanggup memfitnah? Kenapa sesama Islam sanggup bergaduh? Kenapa sesama Islam sanggup berpecah? Kenapa? Itu yang aku tak faham. Memang Islam mewajibkan kita untuk pergi ke arah kebaikan, tapi dengan cara yang merendah diri, bukannya dengan riak dan takbur. Islam menuntut agar umatnya saling nasihat-menasihati antara satu sama lain, bukan memburukkan antara satu sama lain. Aku memang dah bosan dengan kancah politik kat Malaysia ni. Sangat kotor dan berdebu. Riak dan takbur di sana sini. Ada yang merasakan diri conform masuk syurga, oleh itu dengan sewenag-wenangnya boleh kafir-mengkafirkan orang lain. Nauzubillah, mintak dijauhkan la dari dalam diri aku ni. Jangan gunakan AGAMA untuk kepentingan sendiri. Gunalah akal yang Allah Taala kurniakan utk berfikir dengan waras. Jangan sesuka hati menuduh orang lain, menuduh pihak lawan dengan bermacam-macam fitnah sehingga kesalahan dari pihak sendiri yang sememangnya SALAH pun dipejamkan sahaja. Baiklah pergi bertaubat sebelum pintu taubat tertutup.

Saturday, April 27, 2013

Jangan, HARAM~

Jangan, Haram..

Itu haram, ini haram..

Jangan pakai tudung sebegitu, (isi laa sendiri apa-apa pun pendapat)
 
Lihat, kat duit kertas ni ada lambang iluminati, eh sama warna macam duit cina mati?

Eh, lagu ni menggambarkan bla bla bla... (isi la sendiri,malas nak letak ape).

Itu antara yang biasa aku dengar sekarang. Dan dengan kecanggihan teknologi, setiap hari ada sahaja perkara yang dihebahkan dijatuhi hukum haram, atau dikaitkan dengan sesuatu perkara yang tidak enak didengar. Hmm, bagaimana sesuatu itu diklasifikasikan sebagai haram ataupun yang sewaktu dengannya?

Facebook kini menjadi wadah bagi 'ustaz' dan 'ustazah' yang tidak dan/atau kurang bertauliah untuk berdakwah dan menjatuhkan hukum terhadap sesuatu perkara. Modus operandi? Hanyalah kata-kata dan hujah yang mampu menyokong fakta-fakta rekaan minda logik mereka. Hujah tersebut seharusnya perlu nampak kukuh dan logik, hingga mampu menarik perhatian orang lain, seterusnya mempercayai hujah tersebut. Bagi mereka yang berpelajaran, mereka mungin akan mengkaji fakta tersebut. Namun jika yang membacanya itu mereka yang bersikap seperti kanak-kanak yang hanya disuap setiap masa, maka tanpa berfikir panjang mereka pun turut terpengaruh untuk menyebarkan fakta-fakta buatan tersebut kepada orang lain.

Aku bukanlah terlalu bersikap skeptikal terhadap isu ni, tapi disebabkan semakin hari bahan bacaan yang terhidang di depan mata kebanyakannya adalah hujah yang menjatuhkan hukum halal haram sesuatu perkara. Jika ia dikeluarkan oleh ustaz-ustaz yang memang sudah bertauliah, mungkin aku boleh terima. Tapi, ia dikeluarkan oleh manusia yang aku tak tahu mana asal usulnya. Ada juga antara mereka yang menjadikan internet sebagai bahan asas rujukan, bukannya dari dalil dan saluran yang sah. Ayat Alquran dan hadis dengan mudah ditafsir mengikut kehendak mereka sendiri. Kesahihan hadis tidak pula dipastikan, yang mereka tahu mereka perlu 'SHARE' dan sebarkannya.

Gejala ustaz-ustazah internet ini amat bahaya. Ia boleh mengundang masalah di masa hadapan kelak. Tanpa guru yang betul, isi dalil alquran dan sunnah pasti akan disalah tafsir, maka wujudlah ajaran-ajaran sesat yang tidak mengikut rukun islam dan rukun iman, malah wujud juga nabi dan rasul jadi-jadian yang menyesatkan pengikutnya.

Islam itu fleksible, islam itu mudah. Ia mengikut peredaran zaman, pakaian juga begitu, tapi dengan syarat intipati menutup aurat itu dilaksanakan. Begitu juga dengan perkara lain, selagi tidak menduakan Allah Taala dan beriman kepada Rasulullah SAW. Jangan hanya berbekalkan tafsir ditangan, sudah merasakan diri bagai lulusan Al-Azhar. Perlu diingatkan bahawa turunnya ayat al-quran itu disebabkan oleh peristiwa yang dilalui ketika zaman Rasulullah. Setiap ayat al-quran menggambarkan situasi ketika itu. Oleh itu, sungguh penting untuk berguru dengan guru yang bertauliah dalam ilmu agama agar kita dapat memahami dengan lebih lanjut mengapa ayat itu diturunkan, dan adakah ia benar-benar dalil yang sesuai digunakan. Jangan kerana terlalu taksub, ayat Alquran disalah tafsir, dan akhirnya mendatngkan dosa.

Oleh itu, sahabat sekelian, jika ingin berdakwah, pastikan diri itu penuh dengan ilmu. Sebelum 'share' sesuatu di internet, pastikan kesahihan perkara tersebut. Jangan dengan mudah terpengaruh dengan fakta-fakta di internet. Jangan dengan mudah diri tertipu dengan 'share' hadis-hadis yang tidak sahih kepada orang lain. Berdakwahlah dengan landasan yang betul, berguru lah dahulu sebelum berdakwah, agar kita sama-sama mendapat keredhaan-Nya, bukan kemurkaan..

 

Islam Itu Indah, Politik itu Kotor

Aku paling tak suka bila agama Islam dipolitikkan. Politik itu kotor, Islam itu suci. Bila dicampurkan, politik tidak akan menjadi suci, sebaliknya Islam itu yg akan dilihat terpalit sedikit kekotoran dek kerana kelemahan manusia. Islam tidak sepatutnya dijadkan bahan politik. Dalil AlQuran dan hadis tidak wajar ditafsir sewenang-wenangnya untuk meraih perhatian rakyat dan untuk menjatuhkan pihak lawan. Lagi pula di Malaysia ini., apabila ahli politik itu sendiri saling mengKAFIRkan sesame muslim. LAYAKkah mereka? Tidak sama sekali.
 
Aku sudah bosan, melihat masing-masing menunding jari sesame mereka, tanpa mereka sedari ada 4 jari lagi yang menunding kearah diri mereka sendiri. Tapi, yang lebih memening kepala dan memualkan, bila orang-orang bawahan a.k.a kuli yang lebih-lebih bergaduh mengutuk sesame mereka. Masing-masing kafir-mengkafirkan. Walau dari mana pun lulusan pelajaran, apabila dah terlibat dengan politik, pasti akan tersasar dari sasaran dan tujuan asal berpolitik. Kerana politik, agama tergadai, agama dipermain dan dipersendakan. Kerana politik, sesama islam saling bermusuhan. Kerana politik, saudara yang sepatutnya saling membantu antara satu sama lain akhirnya saling memfitnah, melemparkan tuduhan melulu dan macam-macam lagi.
 
Sesuatu yang paling aku benci bila penyokong hanya merasakan tindakan parti mereka sahaja yang benar, sedangkan tindakan parti lain, walau semulia mana pun pasti dilihat kotor, jijik, membazir, memualkan. Benarkah tindakan mereka? Jika pemikiran mereka telah ditangkup dengan tempurung, jangan jadikan ia sebagai alasan untuk memburukkan orang lain.
 
Islam itu tidak harus dipolitikkan. Jangan guna Islam untuk meraih undi. Jangan gunakan islam untuk mendapatkan sokongan. Islam itu wajib dijadikan sebagai asas dalam hidup, bukan setakat berpolitik. Kita perlu mengikut ajaran islam yang sebenar dalam menjalankan tugas sebagai khalifah di muka bumi ini, bukan setakat ahli politik, malah rakyat biasa juga. Jangan merasakan diri itu lebih mulai dari orang lain hanya kerana perasan diri hebat dalam beragama. Itu saja dah menunjukkan sifat riak ujub, maka dimana relevannya?. Jangan degan mudah mentafsir ayat-ayat suci alquran untuk menjatuhkan pihak lawan, kerana ia pasti memberi pandangan buruk kepada orang bukan islam yang menjadi pemerhati pertenglingkahan sesama saudara.

Friday, April 26, 2013

Kompleksnya Wanita.

Kompleksnya seorang wanita.
Dari satu ayat,kami boleh mentafsirnya menjadi sejuta jawapan.
Dari satu perbuatan, kami boleh membuat kesimpulan untuk beribu tindakan.

Itu wanita..

Untuk memilih sebuah (?) beg tangan, perlukan sekurang-kurangnya setengah jam, tiga buah kedai, dan juga beberapa pendapat yang kadang-kadang langsung tak diambil kira keputusannya. Kenapa? Sebab wanita itu nak yang terbaik dan yang paling penting, berkenan di hati dan poket.
 
Fikiran wanita itu kompleks. Didalamnya sangat berserabut, mengalahkan serabutnya wayar-wayar dalam bilik server. Wanita gemar untuk buat kesimpulan sendiri, wanita gemar untuk membuat andaian sendiri. Wanita tinggi dengan daya imaginasi, tahap 'gaban'. Itu sebabnya kenapa wanita selalu nak cari gaduh, menyoal mengalahkan pegawai penyiasat, dan cemburu tak tentu pasal.
 
Itu yang susahnya. Kerana wanita terlalu kreatif dalam hal-hal berimaginasi yang entah apa-apa ni, makanya makin mudah la wanita-wanita untuk mengalami masalah tekanan dan emosi yang tak tentu hala macam cuaca. Kejapkan mendung, kejap kan hujan, kejapkan angin, kejapkan panas, kalau yang teruk, mungkin ade puting beliung dan ribut taufan. Salah sikit, menangis. Kena tengking sikit, melalak. Orang tak jawab telefon je dah fikir macam-macam. Lepas tu, mula la nak merajuk tak tentu pasal, tak nak jawab telefon, tak nak jawab sms. Mulut muncung kedepan mengalahkan itik, mata sembap semacam mengalahkan panda, rambut kusut masai mcm singa. Haaa...itu la perempuan..
 
Kenapa wanita itu kompleks? Hmm..aku pun tak boleh nak bagi jawapan, sebab aku pun wanita, dan aku juga sangat komplek~

Saturday, April 20, 2013

Mimpi

Malam tadi,

Aku bermimpi arwah abah..

Tangan dia yg sejuk menyentuh lengan aku,

Seolah-olah nk beri kekuatan pada anak dia ketika ini..

Seolah-olah nak mengingatkan, 'teruskan usaha,jangan putus asa'

Syukur Alhamdulillah..

Terima kasih Allah sebab hadirkan abah utk beri aku kekuatan walaupun hanya dlm mimpi...

Thursday, April 18, 2013

Tangan kasar itu..

Tangan kasar itu..
 
Aku rindu utk menyalami tangan kasar itu..
 
Setiap kali hendak ke sekolah,
 
Hendak pergi bekerja,
 
Hendak keluar rumah..
 
Setiap kali pulang ke rumah...
 
Aku rindu dengan bau tangan itu..
 
Tangan yg kerap menyelimutkan aku ketika tidur..
 
Tangan itu yang bekerja untuk membesarkan aku..
 
Kini telah tiada lagi..
 
Alfatihah utk abah.......

Wednesday, April 10, 2013

Bertukar Status

Telah tiba musim gejibak-gejibom, bunyi kompang sana sini. Ramai sudah si uda dan dara yang dah bertukar status. Baik dari kawan tadika, sampai kawan kat tempat kerja, dari sepupu hingga ke sedara-mara. Ada sahaja undangan yang tiba setiap minggu. Semuanya berusia sebaya dengan aku. Yelah, aku dah masuk umur yang dikira 'matang' untuk bertukar status. Tiap-tiap minggu aku dengar bunyi kompang. Aku juga tak dapat melarikan diri bila telinga aku di'kompang' dengan soalan-soalan mega, 'Bila nak kawin?', 'Dah ada calon ke?', "orang mana?', 'bila nak bawa jumpa?', 'kerja apa?' dan bermacam-macam lagi, semuanya menyoal siasat mengalahkan FBI dan CIA. Kalau dulu, boleh juga aku jawap dengan senyuman je, Tapi sekarang, lagi aku senyum, lagi tak berhenti mulut makcik-mak cik ni memuntahkan soalan, kalah M-16. Bila aku tak jawab, habis mak aku pun diorang interview, sampai mak aku dah buka mulut, baru diorang puas hati.

Makcik-makcik ni ingat senang ke nak kawin? Mahu-mahu dalam tangan kena ada RM10K, itu pun buat majlis yang paling simple. Kalu ikut hati aku, nak aje aku buat majlis nikah pagi , jemput jiran tetangga yang terdekat dan sedara mara je,lepas tu siap. Tak payah nk buat majlis besar-besaran, nak bersanding segala. Tapi, nak gak merasa kahwin ada kompang, ye tak? Huhu (mcm lalang la aku ni).

Kadang-kadang, bagi mereka yang bernasib baik dan dilahirkan di dalam keluarga yang berada, majlis kenduri kahwin tak menjadi masalah, kerana semestinya mereka majlis mereka akan ditanggung oleh ibu bapa mereka. Tapi, bagi yang lahir dari keluarga yang kurang berada, mereka perlu berfikir cara untuk mengumpul duit, mengikat perut setiap bulan bagi memenuhi tabung ayam di hujung katil. Bukan senang nak kumpul duit, kerana sudah tentu pasti ada sahaja halangannya, hingga satu tahap mahu saja ditanam tabung ayam itu di dalam tanah di tepi hutan di dalam gua di bawah air.

Untuk majlis kenduri, perlukan pendapat dari orang lain, terutamanya dari ibu bapa. Pada pendapat aku, aku nak majlis yang sgt simple dan sederhana, biarlah 60% darinya DIY (Do It Yourself)- dari baju nikah, pelamin nikah/ ambil gambar, cenderahati, hantaran, bunga telur dan sebagainya. Hanya makanan sahaja yang ditempah dari catering. (Sbb tak mampu) Biarlah dibuat di rumah. Namun, pendapat ibu aku pula lain. Hmm..jadi terpaksa la juga ikut pendapat ibu, jika tidak dikuatiri kecil hati. (eh, cara cakap macam la majlisnye minggu depan. Bayang majlis pun tak tahu bila, berangan je lebih. Cubit pipi sikit, bagi sedar ke alam yang nyata)

Bagi sesetengah orang, yang amat mudah diungkapkan mereka adalah " Alaa,nikah je. Buat yang wajib je. Tak payah buat besar-besaran. Tak payah jemput ramai-ramai. 100 org pun dah banyak". Hmm..amat mudah disitu. Tapi lepas tu, mesti ada sahabat yg kecik hati sebab tak jemput, sedara-mara makan dalam sebab tak dapat kad jemputan. jiran tetangga yang bermasam muka sebab tak diundang. Selain itu, mesti ade cakap-cakap belakang " Eh, kenapa nikah je? Perut da ada isi ke?", " Kedekut betul diorang ni buat majlis" dan bermacam-macam lagi. Hmm..mulut orang. Kalau mulut tempayan, dah lama aku simen-simen kan. Geram pun ada.

Untuk itu, kepala bakal-bakal pengantin, persediaan mental dan fizikal tu perlu kuat. Dugaan memang ada disekeliling. Macam aku, dugaannya, hanya Allah je yang tahu. Huhu. Banyak yang perlu diambil kira, banyak yang perlu dibincangkan, banyak yang perlu ditolak ansur. Jika tidak, memang hanyut kelaut semuanya. Huhuuu..

Oleh itu, mari berusaha untuk mengumpul duittttt!!!!!!!!!!
 

Isteri Ramping Suami Boroi

Flintstone, Family Guy, The Simpsons, ape lagi tajuk cerita?
 
Semua cerita/kartun di atas ini membayangkan isteri yg ramping dan slim macam model, dan suami yang boroi mcm mengandung 10 bulan tak bersalin-salin walaupun dah 10 tahun.
 
Aku baru lepas baca artikel mengenai suami akan rasa bahagia bila isteri ramping, dan kajian menunjukkan suami yang rasa bahagia, kekal dlm perkahwinan dan tidak curang adalah suami yang boroi.
 
Kenapa?
 
Sebabnya..
 
Kerana ia menunjukkan isteri pandai menjaga badan walaupun selepas melahirkan anak. Ia menunjukkan isteri menghargai diri sendiri, berusaha untuk kelihatan anggun walaupun selepas melahirkan anak. Namun hakikatnya, bukan mudah bagi wanita untuk menurunkan berat badan selepas melahirkan. Jika isteri memang berketurunan bentuk badan macam Miss Malaysia, memang tak menjadi masalah kerana berat mereka pasti akan turun sendiri. Jika berat badan meningkat sekitar 3-6 kg, ia masih lagi mudah untuk diturunkan. Jika peningkatan berat badan meningkat hingga 10-20kg?? Amat sukar untuk diturunkan. Jika tidak punya displin diri yang tinggi, mahunya isteri berputus asa di tengah jalan. Sudah la isteri perlu mnyediakan makanan untuk suami, menjaga anak, memerlukan tenaga yg tinggi, namun dalam masa yang sama perlu mengurangkan dos pengambilan makanan? Mungkin boleh, namun akan memakan masa yang lama. Dalam masa yang lama, pemilik produk pelangsingan pula semakin kaya raya akibat keghairahan wanita-wanita untuk kelihatan anggun menarik seperti anak dara sunti..Auwww gitu.
 
Oleh itu, suami sepatutnya prihatin terhadap isteri mereka. Mereka gemuk bukan kerana orang lain, tp kerana mengandungkan zuriat anak anda sendiri. Sudahla mereka perlu memasak, mengemas rumah, mencuci baju. menggosok baju, bekerja 8pg-5ptg di ofis, menjaga anak, dan menjaga anda, sudah semstinya amat sukar bg mereka untuk membahagikan masa untuk diri mereka sendiri. Sampai kadang-kadang nak tidur pun tak sempat, nak makan sarapan pun lupa, nak mandi pun tangguh dulu, sebab kerja rumah tak siap lagi. Namun, dalam masa yang sama, ada juga suami-suami yang berspesies hantu yang sanggup mencari calon lain yang lebih ramping dan anggun di luar kerana isteri sudah tidak ramping..Hmm..nasihat aku bagi suami-suami sebegini: Sila hantuk kepala anda di dinding hingga berdarah sebab tak kenang budi dan tak sedar diri! Hello, isteri korang jadi mcm tu sebab buatan korang sendiri kan?? Sekurang-kurangnya, bantu la mereka. paling tidak pun, belikan mereka produk pelangsing yang berkesan, macam Pati halia Yusmira ke, Herbalife ke, Alpha Lipid ke, ataupun hantar mereka ke Maryfrance Bodyline ke, Mayfair ke, London Weight Management ke, baru la isteri tu bersemangat untuk kelihatan ramping mengalahkan Miss Universe. Ini tidak, yang hanya mereka tahu, nak isteri macam bintang Hindustan, tp galakkan pun kedekut nak bagi. Hanya tahu nak bagi kritikan je. Hanya tahu kerja rumah semuanya siap sahaja. Kebajikan dan perasaan isteri terabai. Poodahhh! Jangan setakat pandai cakap, tapi tunjukkan usaha anda juga.
 
Pada pendapat aku, tak salah jika isteri naik badan sikit, namun pandai menjaga penampilan. Ala,orang pun selalu kata, jika perempuan tu dah berumahtangga, automatic badan akan naik. Jika badan berisi namun penampilan macam model? Oh, masih tak boleh juga ke? Tetap nak ramping macam bini Popeye jugak ke? Hmm.terpulang la pada suami. Yang pasti, TOLONGlah isteri anda dalam proses menurunkan berat badan tu. Bagi galakan, sama-sama bersukan, sama-sama jaga pemakanan, saling mencari info pasal penurunan berat badan.
 
Yang pasti, isteri memang tak kisah jika suami yang boroi ( Mak aku slim sbb keturunan, arwah abah memang boroi lepas kawin). Jika boroi, tanda suami bahagia, makan cukup. Jika suami slim, tak bahagia ke? Tak semestinya begitu. Namun, rata-rata saudara aku semuanya macam itu. Lepas kahwin, bila isteri mengandung, mereka juga mengandung. Cuma yang berbeza, isteri dah bersalin 3 kali, suami tak bersalin lagi. Hehe. Aku ada terbaca pendapat suami-suami boroi ni. Ujar mereka, asalkan isteri mereka berpuas hati dengan keboroian mereka, mengapa perlu kisah dengan pendapat orang lain? Asalkan mereka rasa bahagia, persetankan tanggapan orang lain.
 
Terpulang pada mereka yang mengalami semua ini. Bagi aku, selagi ada toleransi dan tolak ansur, kurus atau boroi itu tak menjadi masalah. Selagi hati masing-masing tak berubah, ramping atau gemuk lipat-lipat 30 lapis pun tak kisah. Asalkan hati gembira, keluarga bahagia...
 
* Aku belum berumahtangga. Nurkilan aku ni 100% berdasarkan pembacaan, pengalaman orang lain dan pendapat aku sendiri. Jadi, mungkin ada yang nampak mcm melampau sikit. Apa pun, ini memang pendapat dan pandangan aku sendiri. Jadi, jangan marah.Hehehe.*