Monday, August 17, 2015

Amik darah utk kahwin

" Sekarang ni, nak kawin pun kena amik darah?"

Itulah soalan yang aku dengar masa tgh tunggu giliran nak amik darah. Ye makcik, sekarang ni, nak kawin kena amik darah. Nak kawin, kena pergi kursus 2 hari dan kena bayar RM120. Nak kawin, kena interview kat pejabat agama. Bukan senang nak kawin sekarang ni. (Nangisss). Ok, sebab nak kawin, so kena ikut je la, tak boleh betah. Kalu betah, maunye aku tak kawin.(Nangis lagi panjang...)

Aku dah amik borang HIV test tu dah lama. Aku pun tak ingat aku amik bila, sbb dah lama sgt. Hahaha. Masa tu, akak aku pergi UTC Kotaraya, dengan tujuan nk bayar cukai pintu dengan cukai tanah. Dah alang-alang kaunter Majlis Agama Islam Johor tu da satu opis ( Kaunter Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah tu beza 3 kaunter je), aku pun gatal-gatal tangan pergi amik borang HIV.

Akak kaunter: " Dik, nak kawin ni bila?"
Aku: " Agak-agak dalam bulan 6 kot"
Akak kaunter: " Lama lagi ni dik. Tapi, kalau amik je, boleh je"

Padahal, masa ni tarikh nikah pun tak ada lagi. Huhuhuuhu. Gatal betul. Anak sape la ni....

Bila aku dah ditetapkan tarikh nikah aku, iaitu pada 6 Jun 2015, makanya aku perlu la bersusah payah untuk settlekan ujian HIV aku. Lagipun, ujian ni boleh diguna pakai selama 6 bulan. Ambil awal pun tak apa.

Pukul 9.00pg aku dah sampai ke Klinik Kesihatan Mahmodiah, Hospital Sultanah Aminah. Sampai awal, tp sebab parking tak ada, entah berapa kali aku pusing-pusing untuk cari parking. Dapat jugak la parking, tapi jauh ceruk, sampai aku jalan kaki dengan kelajuan cheetah pun, makan masa 10 minit. Huhuhu. Berpeluh-peluh aku dibuatnya.

Sampai saja depan akunter, aku pun cakaplah kat akak misi kat situ yg aku nk amik ujian HIV.

Akak misi: " Pasangan mana?"
Aku: " Pasangan saya kat KL"
Akak misi: " Datang sorang?"
Aku: " A ah"
Akak Misi buat muka 'Oooooo..ok' sambil beri satu borang ala-ala borang HIV yg Majlis Agama Islam Johor punya, tapi yg ni ade gak borang utk rekod hospital, termasuk maklumat peribadi. Makanya, tulislah dengan gigih.

Huhuhuhuu.. Orang depan dan belakang aku semua datang dengan pasangan. Nak buat macamana, Abg Fairuz jauh kat KL sane. Takkan la aku nk paksa die dtg JB semata-mata nk amik ujian HIV
Dapat no. Huhuhu.
Bila da dapat no, benda pertama yg kena buat adalah bayar. Aku kena pergi kaunter bayar dan daftar, kaunter B. Ade la aku kena tunggu dalam 10 minit. Nak main internet, line macam siput. Makanya aku baca buku yg aku bawak, bertajuk ' Secret Diary of A New Mum at 40'. Kelakar la jugak. Hehehe. 

Lepas bayar, aku kena pergi ke kaunter H, utk ambil berat. Masa tu, berat aku adalah 60kg. Apa??? Beratnya aku. Huhuhuhu. Takpe la, baru la BMI aku sihat sikit. Sebelum ni aku selalu jatuh dalam kumpulan kurang berat je. Hahaha. 

Lepas tu, barulah aku kena pergi kaunter J. Kat situ, disediakan satu bakul utk letak borang HIV yg hospital dan juga pejebat agama bagi. Kad kesihatan yg warna kuning tu kena la pegang. Tunggu sambil tgk gelagat org. Lepas sorang, sorang keluar sambil tangan pegang kapas yg melekap kat lengan. Rasa seram la pulak. Huhu. Ramai rupenya orang yg nk ambil darah ni. Lebih kurang 15min tunggu, sampi giliran aku sampai. Aku kena g kaunter utk ambil kit HIV test dan juga satu tube darah. Aku disambut oleh akak misi yg tgh berbadan dua. Rasa amik darah? Macam kena gigit nyamuk. Sakit sikit je sbb akak misi tu pandai cari urat. Hahaha. Akak tu masukkan setitis  dua darah aku dalam kit HIV, selebihnya aku kena hantar darah aku pergi lab kat kaunter C. 

Cop yang aku dpt kat kaunter C
Tunggu punya tunggu, keluarlah keputusan darah aku. Yang ni, utk tgk aku ada talasemia ke tak. Aku tak payah susah-susah nak mintak, sbb mmg wajib kena amik. 

Lepas tu, kena la pergi jumpa doktor kat bilik 11. Punya la lama aku tunggu. Berakar aku tunggu. Sejam setengah. Dari bateri tab aku penuh, sampai nak habis sebab aku main game. Hahahaha. Bila sampai giliran aku jumpa doktor, tak sampai 5 minit dah selesai. Huhuhu. Alhamdulillah, aku sipi-sipi kena talasemia. Patutnya, bacaan MCH tu kena 26 keatas. Tapi aku punya 25.7. Doktor cakap, kira 26 terus. Huhu. Tak payah la aku kena buat ujian follow up. Doktor pun cakap, awak nak kawin cepat kan? kekekeke. Mana doktor tau ni?
Keputusan darah aku
Keluar dari bilik doktor, kena pergi semula kaunter J, utk amik keputusan HIV aku. Akak misi tu dah cantik2 masukkan dalam sampul surat yg dah diberikan Majlis Agama Islam Johor. Akak tu cakap, tahniah, dah boleh kawin. Kekekeke.. Legaaaaaa..



Tadaaaaaa.. Keputusan da kuar. Boleh selesaikan borang nikah..
Aku pun meneruskan perjalanan balik. Fuhhhh. Dari pukul 9 pg, lebih kurang pukul 12 baru aku balik rumah. Nasib baiklah tak melarat sampai petang. Maunye aku tidur mase tunggu giliran. Lepas ni, dah boleh siap-siap dokumen utk hantar kat pejabat agama. Ngeeee.

1 comment: