Friday, January 24, 2014

Sensitif la sikit!

Sejak akhir-kahir ni, dengan kecanggihan teknologi, semakin ramai oarng yang tak sensitif terhadap orang lain. Sekarang, banyak kejadian yang berlaku, seperti jenayah, kemalangan dan sebagainya. Ada diantaranya yang menyebabkan kematian. Apa yang tak sensitifnya? 

Gambar.

Ya, gambar mangsa. Gambar mangsa kemalangan yang bergelimpangan dan berlumuran darah, gamba mangsa bunuh yang berdarah dan banyak lagi. Ia sesuatu yang melibatkan kematian, sesuatu yang melibatkan kehilangan. Ada pula gambar tu dengan terang menunjukkan keadaan mangsa, tanpa tertutup. Tahu tak, dalam gambar yang disebar tu, masih ada ibu bapa yang bersedih, si isteri yang meratapi, si suami yang muram, si anak yang kerinduan, saudara mara yang kesedihan? Apa perasaan diorang setiap kali terpandang gambar tu kat FB, kat blog, kat laman web? Apa perasaan diorang kalau tahu gambar tu tersebar kat Whatsapp, Wechat, twitter? 

Sedih. Malu sebab gambar mangsa disebarkan dengan cara begitu. Cukuplah dengan hakikat mereka kehilangan yang tersayang yang berakhir dengan tragedi, jangan ditambah keperitan hati mereka dengan mencanangkan bagaima rupa keadaan si mangsa tatkala dijemput ilahi. Itu dikira salaah satu keaiban yang tersingkap. Tak baik membuka aib orang, sebab kita tak tahu bahagian kita macmana nanti.

Oleh itu, sebelum sebarkan apa-apa gambar, fikir dulu apa perasaan keluarga si mangsa. Kita tak berada di tempat mereka, tidak bermakna kita sewenang-wenangnya boleh memandang ringan perkara ini. Cuba kita berada di tempat mereka walau sekali, pasti kita takkan terfikir untuk buat perkara yang sama lagi!

 *Kalau pasal diri sendiri, tahu pulak marah! *

2 comments:

  1. akak dah lama x suka bila surat khabar tunjuk keadaan mangsa yang eksiden maut..jaga lah sikit maruah mangsa..skrg ni FB pulak..lagi mudah. sorang share,ramai dapat tgk..100 orang share?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. memang ngeri tgk gamba2 tu. Gamba badan hancur, gambar darah. Sedih sgt kalau kena kat family sendiri

      Delete