Wednesday, February 8, 2012

Hensem dan Cantik?Subjektif semata-mata~

Hensem dan cantik?
Selalunya, manusia biasa akan sangat bangga dengan title ni.
Ia menunjukkan mereka ada wajah yang hampir sempurna di mata seseorang (bukan semua orang, ye..)
Namun, ianya bergantung pada orang yang menilainya..

Sebab tu la kadar kecantikan dan kehenseman tak boleh diukur.
Ia adalah subjektif.

Contohnya: Heidi Klum cakap Seal tu hensem...

Heidi Klum & Seal (Divorced sudah~)
Masalahnya, kalau dari mata kita yang manusia biasa ni, hensem ke Seal ni??
Mcm Beast dgn Beauty tau~

Lebih kurang, kan???
Tertanya-tanya aku, kalu diikutkan, Heidi Klum yang menjadi supermodel dunia & jurucakap brand Victoria Secret yang hebat tu sangatlah tak sepadan dengan suaminya itu. Tapi, tak mustahil untuk jatuh cinta, kan?
 
Macam tu pun boleh ke??

Mestilah boleh..Kalau tak boleh, amboi-amboi, orang hensem & cantik je la yang nak ada pasangan? 
Oleh kerana cantik & hensem tu perkara yang subjektif, makanya terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kecantikan itu. Antaranya:

1. Sikap/Sifat
Biasanya, orang panggil kecantikan dalaman. Cantik yang orang tak nampak secara mata kasarnya. Sikap dan sifat ini menggambarkan siapa diri kita yang sebenarnya. Kadang-kadang, ada je orang yang berwajah cantik setanding Miss Universe, tapi berperangai mengalahkan mak ayam kelas bawahan. Ini lah yang orang kata, Don't judge a book by its cover. Sikap/sifat/perangai ni masih lagi boleh disorok, a.k.a hipokrit, tapi sampai bila nak berlakon dan menyamar dari jadi diri sendiri? Penat tau~ Biasanya penyakit hipokrit ni akan terbongkar bila seseorang bersama ahli keluarga dan/atau kawan rapat. Kenapa aku letak dan/atau? Sebab kadang-kadang ada gak manusia yang berperangai/sikap seperti sesumpah, berubah mengikut keadaan sekeliling.
2. Pemakaian/penampilan diri
Cara pemakaian & penampilan diri pun memainkan peranan. Ada orang suka tengok orang yang berpakaian kemas, ada yang suka orang yang rambut panjang, ada yang suka macam ni, ada yang suka macam tu~ Haa...setiap orang ada citarasa dan acuan tersendiri. Cara berpakaian & penampilan ni boleh mempengaruhi perspektif kita terhadap seseorang, dan biasanya kita akan kaitkan dengan sikap seseorang. Tak perlulah seseorang tu pakai pakaian mengalahkan model, berfesyen, cukuplah sekadar kena pada waktu dan keadaan. Tetapi, awas, kadang-kadang ada saja yang setakat 'pakai topeng', luar lain, dalam lain, bermaksud penampilannya tak berkadar sonsang dengan sikapnya, bergaya semata-mata mahu menarik perhatian.

3. Cerdik/Bijak/Pandai
Ini pun boleh jadi salah satu faktor. Cerdik/bijak/pandai dalam konteks ni bukan la berdasarkan keputusan & pencapaian akademik semata-mata, tapi turut merangkumi cara pembawaan diri, cara bergaul, kemahiran asas kehidupan seharian dan banyak lagi. Tapi, tak semua orang suka dengan orang yang pandai ni, sebab kadang-kadang boleh menyebabkan orang lain teramatlah kurang pandai. Mane tak nye, semua nak ditegur dan semua tak betul. Selain itu,kadang-kadang kebodohan kita juga boleh menjadi daya penarik bagi sseorang. Tapi janganlah kurang cerdik sangat, sampai nak kira 1+2 pun nak pakai kalkulator, dan nak cuci pinggan pun tak tau kene pakai sabun,,tu memang laa~

Oleh itu, brgantung pada diri, mata, dan minda kita untuk menilai tahap kecantikan itu. Lebih lama kita kenali seseorang itu, mungkin akan lebih terserlah kecantikan seseorang tu. Jika aku ditanya sama ada seseorang itu hensem/cantik atau tidak, sampai 10 tahun akan datang pun aku takkan mampu jawab, sebab aku rasa memang tak mampu nak diungkap dengan perkataan, lebih-lebih lagi terhadap orang yang aku kenal rapat. Biasanya, pujian dari aku datangnya dari bahasa badan aku yang dizahirkan di luar sedar. Yang paling penting bagi aku, sebagai umat Islam, mereka yang beragama tu la yang sudah semestinya cantik dan hensem, kerana yang lainnya hanyalah bonus semata-mata. Jika seseorang itu tidak tahu perihal agama, walaupun yang setakat asas fardu ain, kecantikannya dalam islam telah tercalar...

* Seal ni ada satu lagu yang sedap, Kiss from a rose~ Anyway, aku tak berniat pun nak mengutuk penyanyi ni. Cuma nak memberi satu contoh sahaja. Always don't judge a book by it's cover, pasal Seal ni salah satu contohnya~1 comment:

  1. tengok kat bahagian Cantik Itu Relatif dan Subjektif kat blog ni: Genta Rasa

    ReplyDelete