Wednesday, March 22, 2017

Kuih lapis

Gambar google :)
Sedapnya kuih lapis. 

Hahahaha. Aku ni peminat kuih lapis, dan aku pandai buat kuih lapis. Sebab apa? Sebab aku suka makan kuih lapis. Errrkkk. Nampak tak byk kali aku ulang pasal kuih lapis? Hahahaha.

Aku ada satu habit kalau makan kuih lapis ni. Aku akan kopek ikut lapisan. Jadinya. kuih lapis yg benyek/ lembik memang akan buat mood aku habis bersepah. Aku hilang rasa enjoy makan kuih lapis. Dah namanya kuih lapis, haruslah ia dinikmati lapis demi lapis. Tak ke gitu?

Jadinya, satu tips utk dptkan kuih lapis yg boleh dikopek adalah bergantung pd jangka masa kukus tu. lagi lama kukus, lg elok kejadiannya, dgn syarat adunan tu semua diikut mengikut sukatan. Jgn terlebih air, nnt benyek habis. 

Hmmm.. Aku takkan letakkan resepi kuih lapis kat sini, sbb aku sendiri google resepi kuih lapis. Hahaha. Ada banyak versi, cuma kena cari mana yg sesuai dgn selera dan tekak.Oh, aku masih belum pulih dari penyakit malas aku. Dah lama aku tak masuk dapur utk buat kuih muih ni. Nak beli, mahal yg amat. RM2, dpt 5 biji yg comel lote. Kalau buat sendiri, maunye kenyang terbongkang. Hahaha.

* Harap penyakit malas aku segera sembuh*

No comments:

Post a Comment