Wednesday, September 20, 2017

Kuih bulan 2017

Aku ni peminat kuih bulan. Pertama kali makan adalah 3-4 tahun lepas. Aku pun dah tak ingat. Aku beli SNOWSKIN MOONCAKE - GREEN TEA RED BEAN LOTUS (dijamin halal), keluaran SDS. Oh, SDS ni ada kt johor sahaja. setakat ni, aku tak pernah lg jumpa cawangan SDS luar dr Johor. Lepas tu, aku cuba mooncake dari Baker's Cottage.

Sambil menunggu bila moon cake ni mula dijual, puas aku tanya supervisor kt kilang aku ni. Setahu aku, moon cake mula dijual bila dah dekat dgn bulan hantu. Tiap-tiap kali dia masuk opis, mesti aku tanya. hahahaha. Akhirnya, minggu lepas, dia  ckp " Mooncake dah boleh beli". Terus dlm kepala nk beli bila balik Alor gajah, sbb Baker's Cottage ada kt Tampin.

Ini yg aku beli tahun ni. 

Kotak yg aku pilih.

Isi dalamnye.
Mcm biasa, kalau beli 2, dpt kotak. Adik kedai tu tanya " akak nk kotak tak?". Maunye tak nak. Lawa kotak nye. Boleh buat tempat simapn brooch. Hehehe. Ada 3 warna, aku pilih merah, sesuai dgn warna kegemaran aku.

Tahun ni aku beli red bean moon cake & mixed nut moon cake. Aku nk mkn yg red bean, abg fairuz nk makn yg mixed nut.  Beli kt Baker's Cottage, dpt diskaun 25%, jadinya aku bayar RM15 ukt sebiji. Agak mahal, tp sekali sekala nk menjamu perut, kan? Hehe.

Monday, September 11, 2017

Merepek.

 


Saban tahun, makin kurang pulak aku menulis..

Kekangan masa...





ASB Online

Bak kata ASB, 'Bijak dahulu, bijak sekarang'
ASB adalah salah satu cara utk simpan duit. Bukannya tak boleh simpan dekat bank, tp selalunya kalau kt bank ni, senang sangat nk dikeluarkan. Huhu. Kalau dlm ASB ni, nk keluarkan, kena fikir 20 kali, sebab kena amik no kat kaunter, kena tunggu, lepas tu baru boleh keluarkan duit. Kalau tak terpaksa, mmg takkan la nk bersusah payah pergi bank tu. Huhu.

Kalau dulu, nk tahu baki buku, kena pergi bank/pejabat pos/ cawangan PNBM yg terdekat. Bila sampai tarikh org nk tgk dividen, masa ni maunye pengsan nk beratur. Padahal kite yg setakat duit ciput ni, pergi sbb nk keluarkan duit pun tenggelam sbb org yg setakat nk update buku ni. Kesian. Bank pun habis sesak tahap tak ingat.

Sekarang ni, utk memudahkan pengguna, ASB dah buat sistem online. Dah mcm online banking dah. Boleh melabur & tgk baki secara atas talian je. Lebih mudah dan efektif.

Langkah yg perlu diambil utk daftar online
 Langkah pertama yg perlu diambil kalau nk daftar online adalah kena update no telefon dan email di bank/ pejabat pos/ cawangan PNB yg berdekatan. Aku pergi Maybank utk update segala maklumat yg diperlukan. Kena isi borang yg dah sediakan. Aku lupa pulak nk amik gamba borang tu, sbb kelam kabut dukung Sulaiman di tangan kiri & menulis ditgn kanan. Huhu. Lepas update, baru dapat no akaun yg baru. No akaun lama dan buku ASB tu dah takperlu digunakan lg. Boleh la simpan dlm muzium buat kenangan. 

Lepas dah update, boleh la pergi ke laman web asnb utk daftar akaun online.  

1. Tekan daftar disini utk pendaftaran baru, atau log masuk kalau dah daftar.


2. Ini adalah apa yg kita kena buat sebelum daftar masuk akaun online. 
  
Awal-awal ASNB dah ajar ape nk buat. hehe.
Jgn lupa klik setuju tu. Kalau tak setuju, kena setuju gak. Kalau tak, tak boleh masuk.
Masukkan maklumat asas mcm yg diminta
MAsukkan no telefon. Masa ni nk kena pastikan no telefon ni yg digunakan masa update akaun ASB sebelum tu.


TAdaaa. Dapat la mesej no TAC. Boleh la diisi ditempat yg berkenaan.

Lepas tu, isi la apa yg diminta. 

Soalan keselamatan tu, pastikan diingat jawapannya ye. Lupa jawapan, memang tak boleh recover la kalau terlupa password/ ID pengguna

Lepas siap semua, kita akan dapat satu kata laluan sementara. Kata laluan ni akan dihantar melalui mesej juga. 

Kan dpt jugak password sementara. kalau tertutup yg kt laman web punya, tak perlu risau.

Kita juga akan dapat satu email utk memastikan yg alamat email yg diberikan tu adalah benar. 

Lepas tu, boleh la kita masuk ke akaun yg dah didaftarkan td seperti biasa. 

Ingat tak td kena masukkan ID pengguna, frasa keselamatan dan password sementara? Kt sini la gunanya kesemua tu. kalau boleh, ID pengguna tu hafal la ye. 

Kena kemaskini kata laluan. kata laluan sementara tu susah nk diingat, nnt ada pulak masalah nk log in dlm akaun. Buat naya je. Haha. Pastikan ciri-ciri kata laluan yg baru adalah seperti yg dikehendaki ye. 

Dah berjaya!
Bila dah berjaya tukar kata laluan, maka boleh la mula tgk akaun kita, baki duit ada berapa..



Pelaburan tambahan tu, boleh dilakukan secara atas talian kt myASNB ni gak, tp pelaburan minimum adalah RM100. Huhu. Agak kasar. makanya, aku memilih utk transfer dana dr myban2u je la. Mudah. 

Boleh update maklumat bank disini. 

Berikut adalah langkah-langkah nk membuat pelaburan tambahan di my ASNB:

1. baca dan faham mengenai pelaburan tambahan ni.

2.  Baca lg sampai faham.


3.Boleh masukkan jumla pelaburan yg dikehendaki, tp pastikan melebihi RM100 ye. 

4.Lepas tu, akan dpt kod pengesahan. 

Step seterusnya, aku tak tahu sbb duit aku tak cukup utk melabur secara online. Huhuhu. Sedih. kalau nk tahu, kena la cuba. 

Mudahla kerja aku lepas ni. Masukkan duit tanpa perlu susah-susah nk tahu baki. Kalau tak, setahun sekali baru update buku. Huhu.

Harapnya habit menyimpan ni akan terus kekal subur. Wakakakaka..










Customize laser print pendrive

Hadiah bunga akan layu, hadiah coklat akan habis, hadiah pendrive siap dgn customize laser print? Priceless..

Pandangan depan- nampak mcm pendrive biasa
Tadaaaaaa. Siap ade bunga ros & nama.
** Pendrive ni dibeli abg Fairuz dr Aliexpress. Aku tak tahu harga, dan aku tak tahu mcmane order**

Thursday, July 20, 2017

Rasa tak selamat ketika mengandung


Sumber di sini


Aku rasa, perasaan tak selamat tu ada dalam setiap diri manusia. Tapi, ia bergantung pada sejauh mana tahap rasa yakin diri seseorang tu. Makin tinggi rasa yakin diri, makin rendah rasa tak selamat, dan begitulah sebaliknya. 

Aku rasa, perempuan yg mengandung ni, dibanjiri dgn pelbagai hormon yg nk menyokong kandungan. Tapi, bila hormon-hormon terlebih, bentuk badan yg berubah, sakit sana sini, tak selesa sana sini, akan buatkan emosi ibu-ibu ni makin terganggu. Iye la. sebelum ni kalau nampak burger ramly tepi jalan, buat tak kisah je. Tapi bila mengandung, bila datang teringin die, tak dapat burger pun boleh menangis macam budak kecik. Ish ish ish. 

Lagi satu, disebabkan bentuk badan berubah, kulit muka jadi kusam, malas nk berhias sbb mual/ dah tak larat nk bawak perut, makanya rasa keyakinan diri pada penampilan tu semakin menurun. Kita jadi semakin tak yakin dgn diri sendiri. Tgk org lain semua lawa je, tapi bila tgk diri sendiri? Macam serba tak kena. 

Ada ibu-ibu yg perasaan dia sgt sensitif. Alangkan sebelum mengandung pun dah memang kuat cemburu, inikan pulak bila tgh pregnant. Ditambah pulak keyakinan diri yg dah menipis tu. Bila ternampak ada perempuan lain yg lg cantik, lagi lawa yg tegur suami, mula la kepala fikir lain. Bila ternampak suami pandang perempuan lain yg lebih menarik, mula la berfikir lain macam. Dah la emosi mmg sedia tak stabil, ditambah keyakinan diri yg memang dah nipis, lepas tu mula la fikir yg bukan-bukan.

Waktu ni la suami perlu main peranan. Perlu pastikan isteri tak rasa terabai, jgn sibuk nk melayan org lain kt luar. Berilah perhatian kt isteri. Yg dikandung tu kan anak sendiri. Isteri dah tolong bawak perut sana sini, takkan tu pun tak boleh nk hargai? Bukan la mintak emas 2 tan, atau kereta ferrari sebiji, cukuplah sekadar perhatian dan kasih sayang dr suami. 

Kasih sayang dan perhatian tu, memang akan beri impak yg besar pd isteri dan anak dlm kandungan. Ibu yg selalu bersedih, anak nk membesar dlm perut pun terganggu. Jadi, kalau nak anak sihat, pastikan ibu pun sihat fizikal dan mental~

Thursday, July 13, 2017

Ramadhan~

Heading tu dah ditulis 1 Ramadhan yg lalu. Malangnya, sekarang ni, dah masuk 19 Syawal pun, aku masih tak menulis ucapan 1 Ramadhan.

Pftttt..

Sibuk sikit kt opis, sibuk dgn audit. Makanya, masa kt opis tu memang sangat suntuk. Bila balik rumah, memang penat yg teramat. Lepas melayan Sulaiman Iskandar, memang aku terus tidur sampai pagi, sampai rutin harian aku, memang aku tidur paling lewat jam 10.00 mlm. Padahal sebelum ni, pukul 12.00 mlm pun mata masih mencerlang lg. Hahaha.

Cepatlah habis audit bulan Ogos ni~~~

Monday, May 15, 2017

Selamat Hari Ibu

Selamat hari ibu
Semalam adalah hari ibu. Seluruh dunia mengangkat hari ni sbg hari utk memperingati & menghargai ibu. Sesungguhnya, nk menghargai ibu tu perlulah hari-hari, kan? Hahaha. Tapi tak salah la utk kita gunakan satu hari ni utk belanja mak makan, atau buat apa saja utk gembirakan hati emak, kan? Lagi pulak utk anak-anak yg sibuk memanjang. Sekurangnya waktu ni la mereka boleh menghabiskan masa dgn ibu & keluarga. 

Tahun ni adalah tahun pertama aku sambut hari ibu. Tapi, tak ada sambutan pun sebenarnya. Huhu. Sebab semalam aku & abg Fairuz sibuk betulkan saluran air sinki aku yg tersumbat. Hahaha. Lepas tu, penat mengemas & memasak sbb mak mertua aku datang rumah. 

Bila bukak FB, ada jugak yg merungut sbb  tak dpt hadiah hari ibu, ada yg merungut sbb husband tak bawak makan kt luar, ada yg merungut tak dpt hadiah. Aku tak dpt semua tu, tp aku x merungut, sbb aku bersyukur dah hidup aku tak porak poranda. Hahahaha. 

Oleh itu, aku ucapkan Selamat Hari Ibu utk semua para ibu. Semoga kita terus menjadi ibu yg tabah & gigih. 

** Harus berterima kasih pd suami, sbb mereka jugalah kita berpeluang jadi ibu. hahahaha **

Wednesday, May 10, 2017

Pasar Borong Taman Kobena

Pasar borong merupakan tempat yang paling digemari oleh mereka yang sukakan bahan-bahan masakan basah yang segar. Di pasar borong, pelbagai bahan yang boleh didapati, dan ia boleh dikira antara tempat yang paling completenk membeli barang dapur.

Aku teringat, masa aku kecik dulu, aku selalu ikut emak/ mak sedara pergi pasar borong taman kobena. Pasar borong ni dibuka jam 11.00 mlm hingga 3.00pg. Singkat kan waktu perkhidmatan die? Hahaha. Kalau datang awal, mesti kena tunggu depan pagar sampai la pasar bukak. Masa ni, orang dah ramai berkumpul depan pagar. Kat pintu masuk pasar borong tu, akan ada kedai buah manggis, dan kedai yg jual air/ makanan. Aku selalu beli kt kedai ni, tak lupa jugak mak sedara aku selalu beli surat khabar utk hari esok.

Bila pagar bukak, berpusu la org masuk ke dlm pasar ni. bahagian depan, pasti tempat jual sayur. Lepas tu bhgn jual ikan, lepas tu daging. Aku ingat lg, ada satu bahagian kt pasar ni, dekat dgn tempat jual ikan, memang licin sikit. Aku pun pernah jatuh kt situ. hahaha.

Best sebenarnya pergi pasar borong masa ni, Ikan segar sbb kebanyakkan ikan memang baru turun dari lori. Disebabkan org ramai, selalu la jugak aku terperosok dibawah ketiak-ketiak org lain. hahaha. bau die memang boleh pengsan. Zaman tu masa zaman aku sekolah rendah, ketinggian pun memang rendah lg.

Sekarang, pasar borong taman kobena tu dah berpindah ke pasar borong pandan. Tapak pasar borong kobena tu dah berubah jd apartment da. Suasana pasar borong pandan pun berubah. Aku pun dah jarang pergi pandan, sbb jalan selalu sesak. Sekarang ni, aku pergi pasar kipmart je. Dekat dgn rumah. Hehe.

* Rasa nostalgia bila teringat pasar borong tu dulu*

Wednesday, May 3, 2017

Masalah orang berkaki saiz gajah

Kasut yg berjaya di beli di Mydin Pulau Sebang dgn bantuan akak promoter yg bersusah payah merakas mencari saiz kasut aku dicelah-celah longgokan kasut yg byk.

Aku tergolong dlm golongan  yg berkaki luar dari kebiasaan. Bukannya kaki aku berbentuk tangan atau kaki aku berbentuk ekor ikan (aku bukan duyung. hahaha). Masalahnya, kaki aku panjang sikit dr saiz wanita malaysia yg lain. Bukan senang orang yg kakinya bersaiz luar dari kebiasaan. 


Di sini aku sertakan carta saiz kasut.

Sumber: tekan sini
Saiz kasut aku adalah seperti di dalam kotak merah tu. Kenapa berubah? Sebab ikut design kasut. Kalau kasut tu terlebih lebar, aku perlu pakai saiz 40, kalu tirus sgt, aku kena pakai saiz 41.

Saiz 40-41 ni bukannya pupus. Ada saiz kasut ni, tapi pilihan tak berapa byk. Selalu bila aku dah berkenan dgn design kasut, tapi bila aku mintak saiz, jawapan mesti menghampakan. Akhirnya, terpaksa berpuas hati dgn apa yg ada, termasuk lah berpuashati pakai kasut design lelaki atau pakai selipar jamban. Hahaha.

Pernah jugak masa persediaan nak masuk asrama dulu, aku kena pakai kasut kulit warna hitam. Merata aku berjalan dgn family aku semata nk cari kasut kulit hitam saiz aku, tapi amat menghampakan. Kedai kasut Bata yg popular tu pun takde saiz aku. Sapai abg kedai tu cakap kaki aku saiz jin.  T____T. Huhuhu. Yg ada, design lelaki. kau bayangkan budak perempuan pakai kasut design lelaki dgn baju kurung sekolah? Buruk tau tak! Aku terpaksa la terima apa adanya sampai la pertengahan tahun, bila kasut tu akhirnya rabak. Huhuhu. Lepas tu, bermulalah semula kembara aku mencari saiz kasut. Huhuhu.Dan episod pilu tu tak berakhir di situ. Ia berpanjangan hingga la ke matriks dan universiti. Huhu. Nasib baik kasut hitam tu pakai masa orientasi je. Akhirnya aku pergi kelas pakai kasut sukan. Senang. Selesa nk berjalan. Tapak tebal. Tapi semestinya kasut sukan itu adalah design lelaki. Hahaha. pakai baju kurung pun pakai kasut sukan. Hmmmm.. Ade aku kesah? Mestilah tak.

Aku rasa, dlm family mmg aku antara yg plg susah nk cari kasut. Saiz kasut wanita yg byk dijual di Malaysia adalah antara saiz 35-39. Nak jumpa saiz 40 tu, dah cukup bersyukur sangat-sangat, apatah lagi saiz 41. kadang-kadang aku pakai je kasut saiz 40 kalau saiz 41 takde. Terpaksalah aku pakai je kasut yg ketat tu.

Tapi, benda ni sebenarnya tak melemahkan semangat aku untk mencintai kasut (sbb aku adalah wanita biasa yg tak terlepas utk mencintai kasut). Hahahaha. Nampak sgt kewanitaannya. Pada aku, ni adalah satu cabaran dan keunikan. Ada la jugak rasa bangga walaupun sekelumit disebabkan kaki bersaiz gajah ni. hahaha. Benda ni kalau kita fikir positif, maka positif la jadinya. Hehe.

** Bukan peminat kasut bertumit tinggi**



Wednesday, April 26, 2017

Ni dah berapa kilo semut kena telan ni?

Minda aku da mula tumpul, sebab dah dipenuhi lemak-lemak tepu dek sebab kemalasan nak berfikir. Hahahaha. Ini la natijahnya bila minda aku kurang senaman. Malas berfikir tu bukan sebab aku malas, tapi sebab aku malas nk fikir. (Boleh macam tu? Hahaha). Bukan sekali dua aku jadi pelupa. Banyak kali da. masuk bilik sebab nak amik pampers anak, tapi bila sampai bilik, aku terpinga nk buat apa. Lepas tu aku pergi semula ke bilik air, baru teringat nak amik pampers. Ulang semula ke bilik. Huhu. Kan nampak parah tu?

Minda ni penting. Minda tu adalah otak, tapi otak tak semestinya minda. Kan? Iye la, sebab beruk pun ade otak, tapi diorang takde minda. Ek? Kalau dah dinamakan umat manusia, makanya minda ni amat penting. Tak kira la budak yang baru nak belajar hirup udara sendiri lepas duduk dalam air ketuban emak dia, atau pun pakcik-pakcik yang hanya duduk mengeteh kat kedai kopi. Kalau tak, masakan pakcik tahu jalan ke kedai kopi. Hahaha

Jadinya, aku cari la cara nk bg minda aku ni cekap, cedas dan cepat..

1. Buat latihan yg menggunakan akal
Buat la Sudoku, Jigsaw puzzle, Unblock Me, Dreams Chronicles, puzzle dan game-game yg memerlukan kita berfikir secara kritis. ecewah. Game ni semua memerlukan kita berfikir, dan mengingati. Boleh la nk kuatkan daya ingatan dan tumpuan. Tapi, jgn sampai terlebih batas.

2. Jgn lupa exercise
Badan sihat, otak cerdas. Hahaha. Google la cara-cara senaman yg membantu daya ingatan.

3. Cukup tidur.
Cukup tidur ni penting. Bila cukup tidur, bermakna otak kita cukup rehat yg diperlukan. Tp jgn terlebih tidur pulak, nnt makin lembap otaknya.

4. Bersosial
Jangan hanya duduk terperuk kt rumah sendirian. Sesekali, cuba luangkan masa dgn kawan-kawan. Berbual, berbincang, berkongsi pendapat. Kan elok tu.

5. Gembira
Bergembira. Tapi jgn terlebih batas pulak. Bila kita gembira, otak akan kurang fikir masalah. Jgn la disakitkan kepala dgn benda yg tak perlu. Org yg selalu bersedih lebih cenderung utk dpt penyakit yg berkaitan dgn akal dan emosi. Bila kita gembira,

6. Jgn stress
Pastikan tak stress. Sebab tu kena selalu bergembira. Sedih dan stress akan ganggu kita utk berfikir secara waras dan logik. Bila sedih dan stress, selalunya kita akan lebih cenderung utk mengikut emosi. Selain dari tu, stress juga menyebabkan otak kita mengecut. Oh my~

7. Makanan yg membantu ingatan.
Makan la kurma, kismis, kekacang dan makanan yg elok. Elakkan makanan yg byk pengawet dan perasa. Bukan setakat tak elok utk badan, malah tak elok utk kesihatah gak~

Itu je aku rasa yg mudah utk kuatkan minda. Harap-harap lepas ni daya ingatan aku lebih mesra alam la. Penat da rasanya asyik lupa nk buat apa tak smpai 10 saat. Hahaha

* Sindrom mak-mak* 

Artikel asal di sini

Wednesday, April 19, 2017

Tak Nak bagi org copy paste blog

Ini adalah rentetan kisah aku di entry sebelum ini.


Ini adalah blog rujukan utk entry aku kali ni: http://www.ahsanulkabir.com/disable-copying-text-blogger-blogs/. Aku belajar cara nk elakkan org copy paste blog dari blog saudara ni. Aku cuma buat secara bergambar utk memudahkan org yg kurang faham. 

Baru-baru ni, aku terperasan blog aku telah diciplak. Tapi bukan utk kesemua entry la. Hanya 1 entry yg aku perasan setakat ni. Oleh itu, aku cuba mencari jalan macamana nak hilangkan fungsi ctrl c + ctrl v dlm blog aku. Cari punya cari, aku terjumpa blog ini:


Link seperti di atas ye :)

Aku pun cuba la utk buat:

1. Pergi dashboard. Pilih layout.

2. Pilih add gadget


3.Nanti akan keluar page ini. Pilih HTML/ Java Script


4. Nanti akan keluar ini:


5. Boleh paste command ini (dapatkan command di sini):


6. Siap


View blog, dan tadaaaaaa. tak boleh copy paste dah. Hehe.

Selamat mencuba. :)




Plagiarism

Ambil dr google
Hmmm.. 

Tak sangka blog cikai aku  ni pun ada org copy paste. 

Copy and paste. Cetak rompak. Plagiat. Ni adalah benda yg perlu dihadapi oleh orang yg menulis & bahan penulisannya mudah didapati oleh orang lain. 

Benda ni bukannya tak normal. Dlm dunia blog ni, benda ni adalah sgt common, sgt normal. Memang tak dinafikan, hampir semua benda dalam dunia internet ni lebih kurang. Tak jadi masalah kalau kita ambil satu artikel tu utk dijadikan sumber rujukan, kemudaian baru kita olah sendiri ayat. Sama la mcm buat tesis. Tapi yg tak best tu, bila ada org yg dgn slumbernya, terus copy paste sebji sebulat artikel yg kita dah tulis. Dah la tulis pakai idea sendiri, sesedap rasa je dia tiru. Sampai kan 3 noktah kt hujung ayat aku pun dia tiru. Cuma yg dia tukar, dari aku kpd sy. Cehhhh...

Yg atas tu, blog aku. yg bawah tu, blog org yg meniru. Ayat sama je, cuma die letak salam, lepas tu tukar aku kpd saya. Tajuk pun tiru jugak, cuma tambah 2016)
Aku agak marah la. mana taknya, susah payah aku printscreen step by step, dia dgn bangganya copy semua sekali. Yg dia ubah sikit, utk kerja kerajaan je. 

Jadinya, salah satu cara nk elakkan org copy lagi blog cikai aku ni adalah:
1. Buat watermark pd gambar
2. Buat satu command utk elakkan org copy paste blog.
3. Letak remark Hak cipta terpelihara

Setakat ni aku dah mula buat 3 step ni. 

Harapnya lepas ni, sesiapa yg nk copy paste tu boleh, tp sila la nyatakan link blog asal. Jgn la dgn tak malu nk mengaku mcm harta sendiri




Saturday, April 8, 2017

Tayar pancit

Hari nan indah. 

Mula je keluar rumah, kereta rasa berat. Tapi bila check, tak ada apa-apa. Aku pun meneruskan pemanduan ke kerja. 

Bila drive kt highway Skudai, aku bwk kereta 90km/j (sbb dah lambat. hahaha) . Nasib baik aku memandu sambil bukak tingkap. Tetibe nampak ada ketulan hitam-hitam berterbangan dari kereta. Berderau darah. Terus aku berhenti ke tepi, atas flyover Taman Tun Aminah. 

Tayar pecah T___T
 Tayar kereta aku dah pecah. Huhuhuhu. Aku pandu kereta perlahan, sampai la depan kuil sblm MBJBT. Kat situ ada bus stop. Aku pun call la abg ipar. Bukannya tak reti nk tukar tayar sendiri, tapi sejak lepas bersalin ni, aku tak berapa larat nk angkat benda yg berat2. 

Sambil tunggu abg ipar, aku pun main la hp kejap. Tetibe ada satu bas berhenti, dan ada seorang penumpang turun. Dia lalu depan aku, terus dia tanya, " Tayar pancit ke?". Aku iyekan aja. Terus dia ckp nk tolong tukarkan. 

Terharu aku. Dalam 10min tu, ada sorang lg brother yg nk tunggu bas, Dia nampak brother ni tgh betulkan tayar aku, terus dia pun tolong jugak, sampai la dia pun tertinggal bas. Huhu. Tapi mujur lepas tu ada lg 1 bas. 



Dia betulkan tayar aku sampai siap. Lepas siap tu, baru la abg ipar aku sampai. Huhu. Silap aku, terlupa tanya nama dia. Yg aku ralat, aku tak ada duit dlm tgn. Tak dpt hulur sepuluh dua kt dia. 

Terima kasih kepada abg ni. Penat balik kerja dr Singapore, tp masih boleh bantu aku. Org lain? Siap hon2 kereta aku lepas tu buat muka tak puas hati. Pftttt.

Thanks brother. I owe you a lot. 

Lepas tu, aku terus pergi Taman Tun Aminah, cari kedai tayar. Aku tukar tayar 2 biji terus. Tayar depan aku baru tukar dlm 5 bulan lepas.Habis la juga RM329. Tapi ada bagus jugak tayar aku meletup pagi tu, sebab mlmnya aku nk balik Melaka, dgn anak aku & adik ipar aku. Alhamdulillah kami dielakkan dari perkara yg tak diingini. Kalau la tayar aku meletup masa odw balik kampung tu, entah apa la terjadi pd kami. Nauzubillah.


Tuesday, April 4, 2017

Badan kurang kalsium

Bila badan kurang kalsium, makan benjo pun gigi boleh patah. Hahahaha

Rapuh betul gigi aku tu. Gigi tu sebelumnya dah pernah berlubang. Pergi klinik, dapat tampalan.Dah bertahun jugak la, lebih dr 10 tahun. Aku pun dah lupa. Haahahaha. 

Kelmarin mlmnya, aku mintak adik aku belikan benjo dgn burger daging. Jd, aku bwk kedua-dua makanan tu pergi kerja, sbg sarapan. Nak dijadikan cerita, aku makan benjo dulu. Tetiba, aku rasa mcm tergigit benda keras. Aku ingatkan tergigit kulit telur. AKu cuba keluarkan, tp tak jumpa. jd, aku teruskan makan. Tgh syok makan, tergigit kali kedua. Aku pun cuba keluarkan. 

To my horror (kata omputih), gigi aku!!!! Serpihan gigi di atas tangan. Aku bergegas lari ke toilet, dan memang sah gigi aku dah berserpih. Boleh la nampah saraf kt situ. HUhuhuhu. Sedih....


Terus aku mintak time-off kt HR, terus la aku ke klinik gigi. Mula-mula, aku jangka gigi aku kena cabut. Tapi doktor cakap, masih boleh diselamatkan. Phewww. Nasib baik. Gigi aku hanya terpatah di bahagian atas shj, tp akar dia masih kuat lg. Doktor ketuk-ketuk gigi tu, tanya sakit ke tak, tp memang tak sakit. Kiranya kuat la lagi akar die.

Aku kagum dgn skill doktor tu. Gigi aku boleh dikatakan hilang hampir separuh, tp dgn skill yg dia ada, aku tgk gigi aku mcm ada sedia kala. Huuuuu. Terasa kagummm yg amat. Terima kasih doktor~

Tapi masalah aku sekarang, gigi aku tu jd sensitif. Minum air sejuk sikit, memang rasa sampai ke kepala. Huuuuu. Lepas ni, kena la bykkan makan makanan yg berkalsium..

* kena cari sensodyne*
** Sulaiman lg byk kalsium, sebab dah ada 7 batang gigi*
*** Sulaiman dah amik kalsium ami dr susu***

Monday, April 3, 2017

Bila dah jadi isteri orang

Bila dah jadi isteri orang...

Tahu lah jaga diri.  Jaga adab. Jaga batas pergaulan. Jaga kehormatan diri. Jaga nama baik suami. Jaga maruah diri. Jaga segala-galanya. 

Bila dah jadi isteri orang...

Janganlah lupa diri. Title isteri tu bukanlah satu benda yg boleh dipandang enteng. Bila dah jadi isteri, dah pasti terikat dgn pelbagai perkara.

Matlamat takkan menghalalkan cara. 

Jgn pernah sesekali nak merosakkan sebuah perkahwinan dgn kecurangan. Tinggikan martabat wanita. Tinggikan martabat seorang isteri. Jgn pernah rendahkan martabat itu dgn benda-benda yg tak sepatutnya. Tahu batasan diri dan hati. Syaitan ada dimana-mana, berbisik ke telinga manusia. 

Jagalah diri, jagalah hati. Jagalah keluarga. 

* renungan utk diri sendiri juga*

Thursday, March 30, 2017

Pulang barang Lazada

Aku ni antara pengguna tegar Lazada. Iye lah, sbb mudah nk membeli belah di hujung jari. ( Pemalas sebenarnya) Sebelum ni aku memang tak ada masalah dgn Lazada ni. Cuma semalam merupakan kali pertama aku terima barangan yg bermasalah.

Retak T___T
Bila screen protector yg dibeli utk menggantikan screen protector yg pecah telah pecah, makanya pecahlah hati ku. Huhuhu. Makanya, aku pun nk pulang semula barang ni kt LAzada. Tak guna la nk dpt barang yg dah rosak. 

So, pertamanya, kena la bukak Lazada. lepas tu, kena log on. 


Pergi bahagian Track my order, bukak no order yg berkaitan. 


Ok. Return items hanya utk barang yg dah sampai ke rumah.. Utk return items, click je kt bahagian return items tu. Nanti, akan keluar return form. Kat situ, isilah sebab kenapa nk return, dan juga refund method. Terpulanglah nk mintak bayar kt bank atau nk bayar semula kt kad kredit, bg yg bayar pakai kad kredit. Lepas tu, akan tanya cara nk return pakai apa. Aku memilih Pos Laju, sbb dekat dgn opis aku.

Ni sebenarnya barang yg aku return.
 Lepas tu, print lah return label. 


Ni haaa return form. Lekatkan kt depan bungkusan. Pastikan ada 3 salinan ye. 1 salinan kt bungkusan, 1 salinan Pos laju akan simpan, dan 1 salinan utk kita simpan. Yg  ni aku dah terkena td. Dtg pos laju dlm hujan lebat, kuyup. Sampai dlm tu, baru die ckp nk kena 3 salinan. Wooooo. nangis aku. Terpaksa la balik opis semula, pergi pos hari esok. 


Ini dia yg dah siap. Ok. Boleh pergi pos laju, dan pos.

Cara lain nk return order adalah melalui Customer Care Lazada.

Pergi bahagian Customer Care, lepas tu pilih Returns and Refunds.


Haaaa. Akan keluar bahagian ini. Maka, ikutlah satu persatu. Hehe.

Ok la. Itu je aku nk membebel hari ni. Sbb rasa terkilan sbb tak dapat retun barang ni hari ni. Doakan esok boleh hantar.

** Update: Hari jumaat, beria aku pergi ke Pos Laju Skudai. Tgk waktu perkhidmatan hari Jumaat, dr jam 9.00pg-3.00ptg. tak ada tulis rehat. Makanya aku pun pergi la masa rehat. Dari opis aku, kalau nk ke pos laju ni, kena u-turn. Memang nampak la dari seberang jalan pos laju tu. 

Nak dijadikan cerita, memang waktu kt seberang jalan tu, aku nampak pos laju ni masih bukak. Beria la aku pergi. Sampai depan pos laju, jam menunjukkan 12.33tghari, dan semua aweks2 pos laju tu dah siap-siap keluar rehat~ Ayam betul. Patutnya tulis la waktu rehat pukul berapa. Tak ada la aku terkejar-kejar. 

Makanya, dgn hati lara, aku balik la semula ke opis. Jam 2.30ptg, aku cabut g pos laju semula. Jumlah masa aku keluar opis adalah 15min. Hantar barang hanya seminit je. Yg lebih tu atas jalan raya. Huhuhuhuhuu. 

Tunggu Lazada reply pasal masalah ni. ** 

** update 5/4/2017: 

Lazada dah terima parcel aku. Pihak Lazada hantar email & juga sms. Tumggu je la refund.

Email yg dihantar

Ni sms yg aku dpt. Yg bawah tu abaikan, sbb itu aku punya auto-dictonary. Haha.