Tuesday, April 19, 2016

Duit Terselit

Golongan wanita memang popular dgn duit terselit. Apa tu duit terselit? Duit emergency. Maksudnya, duit yg akan digunakan kalau ada apa-apa kecemasan atau keperluan yg tak nampak. Duit terselit ni boleh dijumpai terselit disalah satu kocek purse yg berbelas tu. Hahahaha. (Purse besar dan kocek byk tu ade sebab tau)

Biasa tak denga org ckp, perempuan kalau dia cakap dia tak ada duit (tak letak berapa nilai), bermakna sekurangnya dia ada RM50 lg sbg backup. Tapi kalau dia letak nilai (Cth: duit tinggal RM10), memang tu je la tinggalnya. Hahaha. Duit emergency ni biasanya guna kalau ada perkara yg memerlukan duit secara tiba-tiba, yg memang kita takkan agak nk kena pakai duit. Huhu.

Lagi satu, ada org marah bila kita selalu cakap 'tak ada duit'. Bukan mendoakan, tp sebenarnya istilah 'tak ada duit' tu adalah kerana duit yg ada tu memang dah ada keperluannya. Kalau ada duit extra, memang akan ckp, ada duit. Tapi, terms tu sepatutnya diubah kepada ' Ada duit, tapi nk guna'. Tapi, terms tu mcm bagi harapan palsu la pulak, kan? Huhu.

Duit extra= Duit gaji -  duit belanja - duit keperluan - duit emergency
Perempuan ni kadang-kadang rumit. Memang perempuan suka berbelanja, tp dari segi pengurusan kewangan,kadang-kadang perempuan lg hebat dr lelaki ( tak semua perempuan hebat, tp kebanyakannya). Maknanya, duit simpan tu insyaallah ada la. Hehe. 

Jadi, terpulanglah pd kita sendiri mcmana nk uruskan kewangan tu. Nak ada duit terselit ke, duit tersepit ke, duit tersorok ke, duit tabung itik ke, asal ada duit emergency. Yg penting, segala rezeki tu perlu la diusaha dan di pohon pd yg Esa. Hehe.
No comments:

Post a Comment