Tuesday, July 14, 2015

Khabar angin fuhhh fuhhhhh~

Dari mana datang khabar angin?

Bila orang sekeliling menyebarkan cerita berdasarkan andaian dan pendapat mereka semata-mata, tanpa bertanya perkara sebenar kepada mereka yang terlibat.

Sekarang ni, semakin banyak kahbar angin yang tersebar. Lepas satu, satu. Orang buat andaian sebdiri, lepas tu sebar dalam FB. Lepas tu, kawan die share post tu, pastu kawan kepada kawan dia pun share, pastu kawan kepada kawan kepada kawan die pun share. Makanya cerita ' yg nampak macam betul tapi sebenarnya tak' tu pun tersebar. 

Selalunya cerita ni ada yang elok, ada yang mengaibkan, ada yang mengundang kesedihan. Macam yg terjadi pd aku, kisah kematian arwah abah. Perkara yg sebenar, arwah abah meninggal dalam tidur disebabkan sakit jantung. Cerita yg tersebar? Arwah abah meninggal jatuh dalam bilik air la, arwah abah meninggal kat hospital la, dan amcam-macam lagi. Dari siapa berita ni? Wallahualam. Aku pun tak tahu.

Contoh lain, baru-baru ni viral kisah budak hilang ketika pulang dari sekolah. Yang ditulis dalam FB oleh mereka yg suka membuat andaian sendiri adalah, kerana budak ni didera oleh ibu asuhan. Maka tersebarlah berita ini seluruh Malaysia, sedangkan ibu asuhan ini sangat sayangkan budak ini seperti anak sendiri. Bila disiasat, rupa-rupanya budak ni dibuli di sekolah. Dia melarikan diri kerana ketakutan. Si ibu asuhan ni merasa sedih atas tuduhan rakyat malaysia keatas dirinya. Tengok? Apa yg telah berlaku di sini?

Makanya, sebelum nak sebarkan apa-apa berita, selidiklah dahulu dari mana sumbernya. Bukan main share. Jika kita share, maka kita juga harus bertanggujawab atas kesannya.

No comments:

Post a Comment