Wednesday, December 31, 2014

Tak sama macam dulu

Banyak yang dah tak mcm dulu.

Milo
Choki choki
Cloud9
Kepci
........... dan banyak lagi.

Kenapa makin lain?

Sekarang semua makin tak sedap.

Choki choki sekarang dah penuh dengan gula, smpai tenggelam rasa coklat. Sama macam Cloud9. Milo? Hmm.. pun same gak. 

Kepci?
Dulu, kepci ade satu bau yang sangat sedap. Bau yang memanggil. Sekarang ni, kepci dah tak macam dulu. Rasa ayam die, kebanyakkannya mcm dah digoreng dengan minyak berpuluh kali. Bau? Tak menarik langsung. Bila makan, rasa muak.

Kenapa ek? Sebab makin lama, syarikat nak makin untung. Maka, ade je la bahan yang diubah sebab nak meningkatkan keuntungan mereka.

Sungguh kecewa...

Thursday, December 18, 2014

Ye, saya sudi bernikah dengan awak.

Ye, saya sudi bernikah dengan awak.

Bila perempuan cakap macam tu, lelaki selalu tafsir:

Ye, saya nak awak sediakan saya:
1. Satu rumah yang 'fully furnish', siap dengan katil King size, aircond, Astro, hot shower
2. Belanja bulanan, tak termasuk belanja handbag, baju, barang kemas, shopping
3. Saya nak sorang pembantu rumah
4. Percutian setiap tahun
5. Sediakan makanan, pastikan yg sedap, mahal.
6. Saya nak jadi surirumah, yg duduk goyang kaki tak payah buat ape-ape.

Tapi hakikatnya, bila perempuan tu cakap 'saya setuju', die bermaksud
1. Saya sedia hidup susah senang dgn awak, walaupun saya tak cukup makan
2. Tak kesah la rumah yang kite duduk tu kecik, hanya ada tilam nipis sekeping, pinggan satu, kipas pun tunggu masa nak patah, asalkan kita sama-sama jadikan rumah tu selesa, tu dah kira baik
3. Kalau saya kerja, kalau awak tak mampu, saya sedia kongsi perbelanjaan bulanan. Kita nak hidup berdua kan? Mesti lah kongsi segalanya. 
4. Walaupun  awak tak suruh, saya dgn rela hati akan masak utk awak, kemas rumah, cuci dan gosok baju, jaga kebajikan awak.
5. Asalkan dapat bersama awak, kat mana-mana pun dikira percutian, walaupun setakat jalan-jalan kat taman hujung minggu
6. Makanan? Sambal ikan bilis dengan telur dadar tu tak ada masalah untuk saya masak sendiri. Tak payah pergi kedai mahal-mahal, saya boleh masak sendiri. Tak sama mcm mak awak masak? Tak pe, saya boleh belajar. 

Tak dinafikan, pelbagai perkara yang akan bermain di fikiran mereka yang nak berumahtangga, baik lelaki mahupun perempuan. Si lelaki lebih memikirkan tanggungjawab yang bakal dipikul, perbelanjaan rumah dan juga dia nak memimpin keluarga kelak. Bagi perempuan pula, mereka fikir, macamana mereka nak uruskan keluarga, dalam masa yang sama nak bantu ringankan beban suami. 

Memang la kalau diikutkan dalam Islam, tugas isteri tu hanya melayan suami. Tapi perempuan yang matang takkan bertindak zalim sampai macam tu sekali. Naluri mereka pasti akan cakap ' macamana aku nak kurangkan beban suami aku?'.  Lagi pulak bagi perempuan yang memang dilahirkan dalam keluarga melayu yang konservatif, dimana isteri mesti pandai kemas rumah, masak, urus makan pakai, lagi la benda tu dilihat sebagai benda yang wajib dilaksanakan. Perempuan ni bila dah sayang, apa sahaja dia sangup buat. Bagi lelaki, jgn diambil kesempatan atas kasih sayang perempuan. Bila susah, isteri tu juga yang sanggup ikat perut, tak tidur malam. Tapi bila dah senang, isteri yang bersusah payah tu juga yang dilupa, sibuk cari 'orang baru' pulak. 

Perkahwinan tu bermaksud perkongsian dan saling melengkapi antara satu sama lain. Mana yang kurang, sama-sama cukupkan, mana yang sukar, sama-sama permudahkan. Lagi satu, percaya pada rezeki Allah. Rezeki tu ada kat mana-mana. 

Monday, December 15, 2014

Diet air lemon: Diet ala Beyonce

Sejak akhir-akhir ni, aku ada masalah. Masalah berat badan dan juga perut yg agak kedepan (ish ish ish). Makanya, aku mula korek dekat internet cara-cara menurunkan berat badan. Kebanyakannya aku terjumpa pasal lemon. Kenapa dengan lemon? Sebab lemon mampu membakar lelemak. Bukan bermakna minum lemon je dah boleh turn 10kg, tp lemon tu sekurang-kurangnya mampu membantu pembakaran lelemak tu.  Macam yg kite tahu, lemon tu bagus untuk turunkan berat badan. Lemon ni digunakan untuk buang toksik dalam usus, perut dan badan. Lepas minum, memang akan berpeluh, walaupun masa tu hari sedang hujan. 

Ada satu resepi yang aku jumpa ni, resepi ni dipanggil resepi Beyonce. Beyonce? Alaaaa, Beyonce Knowles yg nyanyi lagi Single Ladies tu. Tak tahu? pergi google. Hahaha. Dia berjaya turunkan berat badan sebanyak 36kg lepas bersalin hari tu. (Muka terkejut!!). Diet ni akan guna lemon sepenuhnya. Diet ni juga dipanggil ' Pembersihan dengan lemon' atau ' Cleansing with Lemon'. Kelakar pulak bila aku translate jd bahasa melayu. 

Ni Bahan-bahannya:

8 cawan air
Pati dari 6 biji lemon (perah ek, jgn tak perah)
1/2 cawan madu
10 helai daun mint ( ataupun sesuka hati nk letak berapa banyak)
Beberapa ketul ais (Iceberg?)- ais ni untuk memudahkan lemak dibakar. Bila air tu sejuk, badan akan guna lebih tenaga untuk panaskan badan. 

Panaskan air, tp jgn sampai menggelegak. Agak-agak dalam 60 darjah celcius. Tak ada termometer? Bila panaskan air, nampak macam dah ada arus panas ke atas, sejuk ke bawah. Haaa. Mcm tu. Masukkan semua bahan yg ada, lepas tu simpan dalam peti sejuk untuk beberapa jam. Lepas tu, kacau, dan sedia untuk diminum. Bila nak minum, baru la letak ais. 

Air lemon

Kau ingat Beyonce tu minum air ni, lepas tu dengan bangga makan beryani gam kambing 2 pinggan? memang tak laa. Hahaha. Ni rahsia die. 

Sebelum sarapan, minum air lemon ni segelas. Sarapan tu mesti makan buah-buahan. Pukul 11 pg, minum lg segelas, sambil makan beberapa biji badam sebagai snek. Bukan sebungkus badam yg 500g tu ek. Tu bukan dipanggil snek, tu da dipanggil 'mentekedarah'

Salad utk makan tengahri. Makan ni je, mampu ke?

Untuk tengahari:
Telur rebus, salad yg dicampur dgn minyak zaitun dan cuka epal. Hmmm.. itu semua bahan yg membantu pembakaran lemak

Pukul 4 petang, minum segelas air lemon, dgn buah-buahan.

Untuk makan malam, cari la ikan atau ayam panggang. Bukan makan seekor ayam ye, agak-agak sikit. Hahaha. Jangan lupa salad.

2 jam sebelum tido, minum lg segelas air lemon. 

Haaaa.. mampu ikut? Bab minum air tu aku tak ada masalah. Tp, bila bab makan tu, aku lemah sikit. Perut melayu aku akan meronta-ronta mintak nasi. Huhuhuhuu. Tapi, air lemon ni sebenarnya kita boleh gunakan untuk buang segala toksik dalam badan. Kalau nk buang toksik, pastikan air ni dihabiskan dalam masa sehari. Minum sekurangnya 5 hari berturut-turut. Lagi satu, pastikan jgn makan benda yg merepek. Cikedis, gegula, coklat, sila kurangkan. Lagi satu, makanan berminyak. Perlu la dikurangkan. Huuuuu..

* Nasi beryani, nasi goreng ikan masin, nasi ayam, mee kari.. arghhhh.. bagaimana aku bisa melupakanmu???*

gegambar sume dirembat dr pak cik google



Tuesday, December 2, 2014

Penyebab perut buncit

Aku nak buat checklist, apa sebab perut cepat buncit.

1. Rajin minum air bergas
Air coca cola, paip besi, mirinda, dan segala air gas yg ade. Ada yg minum mcm air masak, laju semacam je. Kan air gas tu penuh gas, mestila lagi byk minum, lg byk angin dlm perut, lg buncit. Lagi pulak air gas tu penuh dgn gula. Gula??? Hmmm.. lagi senang la lelemak tu nk berkumpul.

2. Pinggan besar
Apa kaitan antara pinggan besar dgn perut buncit? Sebab bila pinggan besar, maka lagi byk boleh kita letak, lg byk lauk, lg banyak makanan. Maksudnya, kita akan makan lebih byk dr apa yang kita perlu, lebihan lemak tu akan berlaku. Iye la, badan hanya perlukan semangkuk kecik, tp kita makan sebesen besar. Mananye tak berlebihan. Untuk elak makan berlebihan, makan la guna pinggan yang kecik, jadi automatik kita hantar isyarat kat badan " Jgn makan byk". Jadinya, bila kita makan sikit, dah terasa kenyang.

3. Makan lewat malam
Makan berat sebelum tidur. Habis nasi beryani sepinggan besar dimakan sebelum tidur. Memang la kajian cakap masa tidur, badan kita akan bakar lemak juga. Tapi bukannya bakar mcm dlm oven tu. Pembakaran lemak tu ciput je, cukup untuk pastikan badan kita sentiasa panas. Lagi pulak, bila kita terus tidur lepas makan, tarikan graviti yang sebelum ni membantu makanan tu turun ke perut dan ke usus, akan terganggu. Itu yang kadang-kadang bila bangun tidur, akan rasa pedih ulu hati dan angin menari-nari dalam perut. Elakkan la makan berat sebelum tidur. Kalau nak makan jugak, makan sebelum 4 jam tidur. Makan makanan yang ringa mcm snek dan buah-buahan. Atau makan makanan yang mudah dihadam. 

4. Makan tanpa kawalan
Takkan nak cakap makan secara membabi-buta plak kan? Tak elok tu. ish ish ish... Makan secara tak terkawal. Bila sedih, makan. Bila tertekan, makan. Bila susah hati, makan. Makan, makan dan makan. Kadang-kadang, ada sesetengah orang, bila dia rasa sedih, dia akan makan dengan jumlah yg banyak, dengan harapan makanan tu dapat hapuskan kesedihan dia. Hmm.. makan bukan boleh sembuhkan kesedihan, Makan berlebihan hanya sebabkan perut memboyak. Kalau sedih, elakkan makan je. Cuba sesuatu yang menggembirakan, macam pergi melancong, atau keluar dgn kawan-kawan. Rasanya itu lg berkesan dr makan.

5. Makanan rendah lemak
Aik? Bukan ke makanan rendah lemak tu, rendah lemak? Memang la, tp selalunya dalam makanan rendah lemak ni, lg byk penyebab berkumpulnya lemak. Sebabnya, biasanya dalam makanan tu akan dicampurkan gula bertujuan utk memaniskan makanan tu. Ish ish ish. Makanya, lg byk gula, lg senang lemak tu nk berkumpul. 

6. Tak cukup tidur
Tidur tu penting. Tidur tu merehatkan badan. Bila badan kurang rehat, makanya level kortisol (hormon stress) akan meningkat, buatkan kita terasa nak makan benda yang bergula. Bila stress, sistem badan kita akan terganggu. Tak elok mcm tu. Pastikan tidur dan rehat tu cukup, sekurang-kurangnya hormon stress tu takde la selalu sgt berkunjung tiba. Lagi pun, rehat yang cukup akan membolehkan kortisol stabil, selain meningkatkan penghasilan leptin, iaitu hormon yang mengawal selera makan. 

7. Kekurangan protein
Protien penting untuk badan. Bila protein dalam badan meningkat, maka kita boleh seimbangkan kandungan gula dalam darah, dan mengurangkan penghasilan insulin dalam badan, seterusnya akan meningkatkan kadar metabolisma badan. Selain itu, protein dapat membantu mengawal hormon yang meningkatkan selera makan. Haaaa....boleh la slim secara semulajadi kan? Sila google makanan yang berprotien tinggi dan rendah lemak. Moga-moga cepat kurus. Kekekeke.

8. Cara hidup.
Cara hidup? Ye la, bangun je tidur, duduk kat sofa, tgk tv, makan, tidur, tgk tv, makan, tidur. Senam? ada? Macamane la nak hilang lemak kalau nak keluar peluh pun malas? Sayang bebenar dgn lemak tu~ Kalau malas nk bersenam pun, bykkan la berjalan atau bergerak. sekurangnya, apa yang kita makan tu dapat la juga digunakan dgn sebaiknya. 

9. Keturunan
Ada org, makan macam bela saka pun tak pernah naik badan. Ada org, makan lebih sikit dah naik berkilo-kilo. Kita tahu badan kita sendiri, jadi kita sendiri cari cara nk kurangkan lelemak badan tu, lebih-lebih lagi kat perut. Jika badan kita berbentuk buah pear, lelemak lebih cenderung berkumpul di bahagian bawah badan, cth macam kat peha. Itu yg dpt peha mcm ayam kepci tu. Kalau badan berbentuk buah epal, tu yang perut terboyot-boyot tu. 

10. Garam
Makan garam berlebihan pun boleh sebabkan lelemak tu berkumpul. Memang kita tak makan sesudu garam secara terus, tapi garam tu ada dalam makanan yang kita makan, mamcm cikedis, megi, keropok dan makanan ringan yang lain. Terlebih makan garam boleh sebabkan badan kita sembap dan bengkak. Kurangkan garam, lebihkan rempah dan makanan yang boleh cepatkan kadar metabolisma, mcm lada, cili padi, kulit kayu manis. Haaa.. tapi jaga-jaga, terlebih makan, maunye buat lawatan sambil belajar ke tandas. Kalau nasib tak baik, terus ke klinik. 

11. Sarapan
Sarapan tu penting. Sarapan tu la yang akan tingkatkan metabolisma badan dan stabilkan kandungan gula darah, selain bagi tenaga pd kita sampai tengahari. Pastikan sarapan tu tinggi protien dan serat, lepas tu tak ada la tetiba nk makan cekelat plak.

12. Makan 3 kali sehari
Ingat cara makan ni berkesan ke? 3 kali je makan? Biasanya kena lebih. Lepas sarapan pagi, ada minum pagi. Bukan bermakna kena makan berat, tapi makan kudap-kudapan yang sedikit mengenyangkan, mcm kekacang. Kadang-kadang, bila kita tak cukup makan ni, kita akan makan secara berlebihan, sebab rasa tak cukup. 

Haaaa.. banyaknya penyebab perut buncit dan pengumpulan lelemak. Ini semua aku dapat ehsan dari google. Hahaha. Letih rasenye membaca. Tapi perasaan nk leperkan perut tu yang buatkan aku gigih mengoogle. Lepas ni,aku nak cari cara mengempiskan perut pulak~

Saturday, November 29, 2014

Sadisnya bila perut buncit

Situasi pertama:

Tempat: Mom & Baby fair

Promoter: Amoi, mahu beli susu?
Si polan: Eh tak la.I dah ada susu kat rumah.
Promoter: Eh, minum susu ni elok tau.
Si polan: Hehe. I memang minum susu, tp Dutch lady
Promoter: Ooo. tp ini susu elok utk u punya baby (Sambil mata memandang perut)
Si polan: (Senyum tawar) Eh, tak pe la. I dah ada susu.
Promoter: Dah berapa bulan u pregnant?
Si polan: Ek?? I tak pregnant.
Promoter: Owh, sorry. I ingatkan u pregnant bila tgk perut u~

Situasi kedua:

Bila zip seluar pecah sebab perut yg dah terkeluar.

Sadis.

Situasi mcm ni menunjukkan perut tu dah mula kedepan. Kalau mengandung tu , kira ok la jugak. Tp bila dalam perut tu setakat ada anak lelemak, makanya sila sedar diri. Hahahaha. Kadang- kadang, ada jenis org kalau badan bertambah berat, akan naik satu badan. Tapi,ada sesetengah org, badan die hanya naik kat perut (Aikkk?). makanya, itu yang perut die nampak mcm mengandung 4 bulan je.

* Ok, dah kena start google cara-cara menghilangkan lelemak di perut*

Tuesday, November 25, 2014

Penceroboh Sang Mimpi

Tidur.

Mimpi.

Jumpa seseorang dalam mimpi. Rasa macam betul. Sangat-sangat betul. Buat macam-macam bersama. Rasa gembira.

Terbangun. Senyum.

Terasa rindu. Dah lama tak jumpa. Teringat. Tetiba terasa, ' Kenapa la mimpi? Kenapa tak betul?'

Hati sedih. Sebab rindu.

Doakan kesejahteraan sang penceroboh di sana.

Moga baik-baik sahaja.

*Moga diceroboh lagi mimpi malam esok*

Thursday, November 20, 2014

Ulangtahun ke 5

Selamat ulangtahun ke 5~~

5 tahun sudah~
Hahahahaa..

Tarikh hari ni, 21 November 2009, iaitu pd hari Sabtu, aku mula main game ni. Niat pada mulanya? sebab tgk ramai kawan main, jadi aku pun main. Hahaha. Aku tak sangka game ni ikut umur real-time. Sekarang ni, aku rasa tinggal aku sorg je yang main. Rata-rata kawan aku yg main game ni dah timang anak betul.

Sekian~

Tuesday, November 18, 2014

Hantar anak sekolah rendah?

Situasi di suatu hari:

Aku: Eh, nak pergi mana ni?
Dia : Aku nak pergi daftar anak aku, dia masuk darjah 1 tahun depan.
Aku: Ooo.. eh, kau tengah pregnant?
Dia: A ah.
Aku: Anak no berapa?
Dia: Anak no 3 da.

Biasanya dialog ni biasa je kan? Tapi bila dialog ni diucapkan kawan sekelas kau dulu, kawan yang sama-sama main bola jaring, kawan-kawan yang sama-sama main cop tiang, buat kau rasa...

" Aku dah tua"

Huhuhuhu.. Bila kat opis tinggal kau je terkontang kanting sensorang, bila pergi gathering kawan kau sume dah mula kelek anak, ketahuilah kau makin tua. Lagi plak kawan kau yang satu umur dah  mula hantar anak pergi sekolah, kawan yang satu umur dah mula pregnant anak ketiga, mesti kau fikir..

" What i miss here?"

Hahahahaha.

A lot.

Monday, November 3, 2014

Daehan, Minguk, Mansae - Superman Return

Song Il Gook dgn si kembar <3 td="">


Aku dah jatuh hati kat budak 3 org ni..

Comellll..

Daehan, Minguk dan Mansae. Budak kembar 3 orang yang sangat-sangat-sangat comel. Aku kagum tengok macmane ayah dia, Song Il Gook jaga dan didik anak-anak kembar dia. Penuh sabar, dan tak lupa dia memang ajar anak dia untuk jadi lasak. Dia juga memang akan biarkan anak dia utk bebas berimaginasi dan bebas bermain. 

Larat la plak ayah dia bawak anak-anak dia 3 org ni lari sejauh 300m..

Aku sangat suka tengok mcmane si abang yang sulung, Daehan yang dah jadi sangat berdikari, dan dah nampak bertanggungjawab ke atas adik-adik dia, selain menunjukkan sifat seorang abang sulung. Minguk yang tengah pula yang sangat ceria, suka menyanyi, suka dikelilingi perempuan, dan kadang-kadang berdikari, kadang-kadang nakal. Mansae, si bongsu yang nakal, suka mengacau abang-abang dia, dan yang paling suka buat kacau (kekekeke.. perangai anak bongsu)

Mansae, Minguk, Daehan
 Budak-budak 3 orang ni memang nampak senang faham, suka mencuba, dan cerdik. Kalau tengok diorang ni, memang aku ralit dibuatnya. Selain tu, kecomelan diorang memang boleh buat aku tersengih sorang-sorang.

Alahai.. cair tengok diorang ni
Walaupun nampak best ada anak kembar, tp pada hakikatnya susah. Dalam rancangan Superman Return ni, aku boleh tengok betapa sabarnya si ayah nk jaga 3 orang ni. Jaga sorang, yang lg dua org bersepah entah mana. Hahahaha. Selain tu, bila ada 3 org anak kembar, mesti ada 3 perangai yang berbeza. Ada senang, dan ada yang susah. Tapi apa-apa pun, aku memang dah tersangat jatuh hati kat budak ni.

* Berharap kalau aku dapat anak kembar...Hehehehehe*

- Sumber gambar: Google

Saturday, November 1, 2014

Short-term memory?Lost~

Pernah tak kadang-kadang, korang nak buat sesuatu benda tapi dalam masa yang singkat, korang lupa? Aku selalu kena. Hilang dari ingatan.

Pergi ke dapur, berhajat nak ambil biskut. Tapi bila sampai dapur, aku terlupa aku nak apa yang aku nak amik. Dalam hati mesti cakap, " Apa ek aku nak buat?". Sama juga macam nak update blog. Sebelum buka komputer, berkoyan-koyan idea datang. Bila buka komputer, lepas tu tengok FB kejap, makanya aku terus termangu, " Apa yang aku nak tulis tadi?" Kadang-kadang benda ni amat menyakitkan hati. Huhu

Perkara ni disebabkan tumpuan kita terganggu. Contohnya, aku nak amik biskut kat dapur. Dalam perjalanan tu, kepala aku berfikir, cerita korea ape yang best aku nak tengok lepas ni? Tumpuan dah berubah dari biskut, kepada cerita korea. Tapi, disebabkan kita dah arahkan badan kita untuk pergi ke dapur, badan akan tetap ke dapur tanpa kita ingat apa tujuan dia. Ini baru contoh yang mudah. Bayangkan ia melibatkan sesuatu yang lebih besar? Naya dibuatnya. 

Jadi, untuk elakkan perkara sebegini dari berlaku, makanya sila jangan alihkan tumpuan. Kalau alihkan pun, sila jangan hilang dar minda 100%. Kalau takut lupa, catat kat mana-mana kertas atau buku, hp atau apa saja yang boleh dicatat. Kalau tidak, memang akan termangu sambil memerah keringat nak mengingatkan benda apa yang kita nak buat. Lagi satu, jangan bertangguh. Bila bertangguh kerja, makanya tumpuan kita akan teralih kepada perkara lain.

* Aku kadang-kadang suka buat kerja bertangguh. Ish ish ish... Amalan syaitonnnnn*


Thursday, October 30, 2014

Anak angkat

Aku ada anak angkat, umur dia dah nak masuk 5 tahun. Nama dia Ahmad Farish. 

Ini Ahmad Farish..


Hahahahaha.. nampak sangat aku macam takde kerja, kan?

Akak aku smpai pelik aku boleh layan game ni sampai dah 5 tahun. Aku pun tak tahu kenapa aku boleh main game ni sampai 5 tahun. Aku bela anak virtual ni dr die pakai pampers, sampai die da pakai baju. Kadang-kadang, sampai aku terbawak dalam mimpi. Aku mimpi aku dapat baby bila aku try game ni kat FB. Hahahaha.. Parah la aku macam ni.

* Orang lain layan anak sendiri, aku layan anak aku yg ni*

Wednesday, October 29, 2014

Kisah silam

Semua orang ada kisah silam. Tak kira baik, buruk, teruk. Yang pasti, kisah silam menjadi asam garam kehidupan, penyedap jalan cerita, mematangkan diri. Kisah silam tu yang menjadi kayu ukur, sejauh mana kita pergi, sejauh mana kita mendekatkan diri pada Ilahi.

Kisah silam yang buruk. Jangan selamanya dibiarkan ia terus menjadi buruk. Pastikan ia terpadam dari catatan hidup masa depan. Jadikan ia sebagai pengajaran.

Kisah silam yang baik, jadikan ia sebagai pemangkin semangat. Majukan diri ke hadapan.

Jangan dipandang ke belakang. Apa yang dah berlaku, ia dah berlalu.

Iklan kat Google

Sekarang ni, terlalu banyak iklan dan pop-up kat Google, hingga menyebabkan aku rasa menyampah. Bila aku nak tengok gambar, sibuk pop-up iklan 'Zalorla' tutup gambar tu, sampai aku kena tekan 'close' byk kali. Pop-up jgn cerita la, punya la banyak. Klik satu link, pop-up yang keluar 2 page lain. Nak buka blog sendiri pun terpaksa mengharungi berbelas pop-up. Kadang-kadang pop-up ni buatkan komputer aku makin lembap, sampai satu tahap aku rasa aku tekan butang close pop-up tu byk kali sebelum dia sempat loading. Bila buat carian pulak, hasil carian tu jauuuuuuhhhhhhh kebawah, yang atas tu semua iklan. 

Apakah ini? 

* Nampaknya Google pun makin miskin, sampai terdesak buat ruang iklan yang menjengkelkan*

Saturday, October 25, 2014

Bekas Hantaran

Semalam, ayah sedara aku dtg rumah.

" Uda, nak tak bekas hantaran hari tu?" 

Sambil die tunjukkan dulang hantaran masa majlis dia hari tu. Pakcik aku terpaksa bersihkan stor rumah dia, sbb ade orang nak pakai. Jadi, dia terpaksa alihkan bekas-bekas hantaran dia, sama ada buang atau beri pada org lain. 

Dalam hati aku, kalau nak dibuang, sayang. Sebab semuanya elok lagi. Ada banyak. Baru sekali pakai. Bekas hantaran tu la yang aku hias berhari-hari sampai tak tidur malam, dan smpai tangan aku penuh parut sebab terkena hot glue. Aku pandang atas kabinet hiasan emak, aku ternampak bekas hantaran akak aku hari tu. Pun masih cantik terletak kat situ. 

" Bagi je la. Sayang nak buang."

Tu keputusan aku. Maknanya aku akan ada sgt byk bekas hantaran. Dari akak aku, yang berjumlah 15, dan dari pakcik aku yang berjumlah 23. Tapi... aku rasa cara tu lg buat aku terseksa, sebab aku tak tahu bila aku nak pakai semua benda tu.

Aku tengok semua bekas tu dengan pandangan kosong. Tak apa la, aku simpan dulu. Kalau dah lama sangat tak terusik, aku akan bg je pada sesiapa yg nak. Buat masa ni memang tak ada siapa lagi yang nak kawin, sebab tinggal aku je yang masih menunggu. Nasib la.

Sampai masa, akan aku iklankan semua bekas tu kat FB, sebab aku tak nak rasa tertunggu dengan benda yang tak ada jawapan. Buat seksa jiwa.

Dilema golongan Cik diusia akhir 20-an

Hanya mereka yang belum kawin faham benda ni, terutamanya perempuan.

" Jom keluar?" Ayat yang biasanya korang guna untuk ajak kawan-kawan keluar. 

Tapi, jawapan dia ade 2, sama ada Ya, atau:

Tak boleh, husband aku nk ajak bercuti
Tak boleh, aku mabuk-mabuk sekarang.
Tak boleh, aku dah tak larat nak jalan.
Tak boleh, anak aku tak ada orang jaga.

Lagi ramai kawan korang yg kawin, lg byk alasan mcm ni korang akan dengar, hingga satu tahap korang rasa..

" Aku pergi cari kucing dalam hutan lagi hati aku gembira.." 

Sebabnya benda ni buatkan korang rasa korang lagi sunyi. Orang sibuk melayan keluarga sendiri, kau pulak sampai dah tak tahu nak layan ape lagi kat diri kau sendiri. Bila tak ajak kawan keluar, rasa mcm dah lama tak jumpa. Bila ajak keluar, alasan yang diberikan 100101023932741085 jenis alasan. Sampai kau nak mengajak die keluar pun kau berfikir 48752845628472 kali. Yelah, tak de la kau nampak macam perempuan tak laku je asyik nak berkepit dgn kawan, bukan dgn laki sendiri. Lagi satu, segan la plak kan bila kau nak keluar dengan kawan kau, laki die pun dok ikut ke hulu ke hilir. Kalau rapat tak apa. Last-last kau yg nampak mcm makhluk asing melayan perasaan seorang diri kat tepi sbb laki bini tu sibuk beromantik sana sini. Pedih tau tengok..

Akhirnya, bila kau rasa baik kau keluar menghiburkan hati sendiri,  jadi la kau perempuan yang.....


Duduk je la rumah, melayan kucing.... tak pun kumpul je la duit banyak-banyak, pergi backpacking seorg diri. Apa nak jadi,jadilah..Sebab alangkan nak ajak keluar pun payah, inikan pulak nak ajak bercuti. 

Friday, October 10, 2014

Mengembang

Lepas mandi, dok depan cermin sambil perhati diri...

' Dah mengembang aku rupanya'

Patut la seluar semua dah macam sarung nangka. Sume lemak berkumpul kat situ je, kat paha. Tempat lain masih lagi maintain. Aishhh.

Mak cakap, takpe badan macam ni, sebab nampak cantik. Tapi masalahnya, aku kena kumpul duit beli seluar baru. 

Wuwuwuwuwuuuu..Badan dpt S-Line ( bak kate org Korea), tapi kena korban yang lain la.

* kalau tak jaga, ade kang dpt peha mcm drumstik ayam belanda. Buat naya je T___T*

Sunday, October 5, 2014

Raya Korban- Lembu yg bernama Pink

Raya korban tahun ni mcm raya korban yg sudah-sudah. Hehe. Tetiba aku teringat kisah kira-kira 20 tahun lepas. 

Rumah aku berhadapan dengan balai raya. Jadi,bila ada lembu korban, pasti aku akan pergi melawat.
Pada tahun tu, ada 3 ekor lembu yang nk dikorbankan. Seekor lembu yang menarik perhatian aku, lembu warna coklat. Aku lihat kat cuping telinga die ade satu tag, 'Pink'. Makanya aku panggil lembu tu dengan nama Pink. 

Selama 4 hari sebelum hari raya,aku pasti datang jumpa Pink, dan bg dia makan. Aku amik je segala rumput yang ada kat halaman rumah aku, dan aku akan beri pada Pink. Aku siap bercakap-cakap dengan die. 

Yang pasti, bila hari raya korban berlangsung, aku menangis, sebab Pink kena sembelih. Wuwuwuwu. Mak aku sampai pujuk aku. Tahun tu, memang aku tak makan daging lembu korban, sebab aku teringatkan Pink. Hahaha. Agak lawak bila difikirkan semula. Tapi, sebenarnya, sehingga sekarang aku masih tak boleh tengok orang sembelih haiwan utk dimakan, sebabnya akhirnya memang aku tak lalu nak makan. Hmm..

Mungkin hati aku lembut sangat...

Friday, October 3, 2014

Nak kulit putih atau nak kulit cantik?

Mana satu jadi pilihan? Kulit putih atau kulit sihat?

Masa aku meningkat remaja, pada hemat aku, kalau kulit putih, makanya mesti akan cantik. Kaawan aku dulu pernah cakap, kalau aku putih, mesti aku cantik. Huhu. Aku pulak memang dari zaman sekolah sibuk aktif dengan aktiviti padang. Sebut sahaja nama sukan, hampir semua aku sertai. Makanya, kulit aku akan jadi sedikit hitam berbanding dengan kawan-kawan yang lain.

Masa tu, aku fikir nak putih. Oleh sebab masih bersekolah, barangan yang aku boleh beli hanya Fair and Lovely je. Aku pakai tiap-tiap hari dengan harapan kulit aku boleh putih. Hahaha. Tapi disebabkan aku memang berjemur lebih dari 3 jam setiap hari, makanya walaupun aku pakai 10 kotak Fair and Lovely pun belum tentu kulit aku cerah.

Umur meningkat dewasa, aku telah sedar satu benda. Apa guna kulit putih kalau tak sihat? Biarlah kulit gelap, tapi sihat. Sekarang, aku dah tak hiraukan produk kecantikan yg cakap boleh putihkan kulit. Pada aku, produk tu hanya nak memanipulasi wanita. Oleh sebab orang kita dah disogokkan ' Kalau putih mesti cantik', makanya ramai la yang berduyun-duyun nak putih. Pada aku, buat apa nak kulit putih tapi bahan tu penuh dengan barang yang merbahaya? Kesan yang diterima bukan sekarang, tapi bila kita dah tua. 

Sekarang ni aku lebih gemar guna barang yang murah dan semula jadi. Kalau pencuci muka, aku lebih selesa dengan sabun susu beras. AKu akan blender kulit kayu manis, beras dan gula, dan aku akan jadikan ia sebagai scrub. Aku hanya guna toner Hada Labo, dan pelembap Safi. Alhamdulillah, kulit aku masih sihat. Banyak kali juga orang nk jual produk pemutih pada aku, tapi jawapan aku, 'Tidak, terima kasih'. Aku amat berpuas hati dengan apa yang aku pakai sekarang. 

* Sila jangan sibuk cakap aku hitam. Aku tak kisah aku hitam ke tidak. Tu tandanya aku luangkan lebih banyak masa kat bawah matahari berbanding dengan org lain*

Muahhhh Hilux..

Gitu tajuk..

Hahaha.. 

Semalam hari yg begitu mencabar. Entah mana silap, Abg P aku tercium bontot Hilux. Huaaaaaaaa... Menangis aku di situ. Eh, tak la kat tengah jalan, tapi menangis mase kat rumah.

Kat depan...

Kiri

Lamput tu pech.. huaaaa...
 Puas jugak aku menangis kat rumah. Huhu. Nasib baik pakcik aku ade. Die yg tlg bwk pergi kedai sparepart, pergi workshop.
Uncle workshop tengah cek kerosakan..
 Kami pergi beli sparepart kat Taman Sri Skudai. Kedai die nama New Skudai.

Bumper baruuuuu~~~~
Ini dia jumlah harga barang...


Tunggu la Abg P keluar hospital~

* Innalillahi Wa Innalillahi Rojiun....*

Saturday, September 27, 2014

Harga seorang wanita..

Setiap wanita itu berharga..

Sama ada tak ternilai, atau tidak bernilai..

Ada wanita yg terlalu bernilai, sehingga menjadi rebutan, idaman jejaka.

Ada wanita yg tak bernilai, tidak diiingini walaupun dia yg menawarkan diri.

Ada wanita yg terlalu bernilai, sering menjadi tumpuan utk dijadikan bakal isteri..

Ada wanita yg tak bernilai, hanya mainan, jauh dr dijadikan suri.

Dimanakah kamu?

Aku?

Mungkin golongan yg ke dua...

Bagaikan puteri..

Jika dunia
Aku yang punya
Akan ku dirikan
Sebuah syurga
Malam tanpa siang
Untuk ku bermimpi

Sepanjang masa
Tanpa kecewa
Bertemankan bintang yang setia
Bagaikan puteri
Kisah khayalan
Yang hidupnya suci dan sempurna

oh...Tapi sayang
Hanyalah impian
Bulan tak bisa tumbuh ditaman
Dan bila mentari datang
Pulanglah segala kenyataan

-Farra, Bagaikan puteri -

Bagaikan puteri kisah khayalan...

Jgn pernah bermimpi akan jd seperti sang puteri, sedangkan dirimu tak berharga di mata sesiapa sekalipun..

Friday, September 26, 2014

Lupakan..

Kadang-kadang, aku rasa hidup aku sangat jauh dari dunia khayalan..

Lupakan lamaran yg sweet..
Lupakan jambangan bunga..
Lupakan majlis kahwin yg meriah..
Lupakan deretan hantaran..
Lupakan semua itu..

Cukuplah aku lihat org sekeliling aku merasainya. Aku turut bergembira dgn mereka.

Cukuplah aku dapat berkongsi sedikit perasaan gembira dikelilingi kemeriahan itu.

Aku?

Lupakan semua itu..

Aku rasa aku takkan merasa semua itu..

Cukuplah sekadar sesuatu sedikit yg boleh buat aku bahagia, walaupun akhirnya aku terpaksa berhadapan dgn dunia berseorangan..

Mengalah bukan kerana kalah. Tapi kerana kita tak mahu org yg kita sayangi menderita, walau akhirnya kita yg terluka.

Luka di hati, hanya diri saja yg merasainya.

Sunday, August 31, 2014

Dipersalahkan

Ada masa dlm hidup, kita yg akan sentiasa dipersalahkan. Walau sesukar mana kita cuba pertahankan diri, akhirnya salah tu akan terletak di bahu kita juga. Walau segigih mana kita cuba berusaha utk yg terbaik, akhirnya kegagalan akan terletak di pundak kita juga.

Apa yg kita perlu lakukan? Terus berusaha untuk mempertahankan diri dan berisiko akan terus dipersalahkan atau terus menyerah kalah? Terus mengikut rentak org lain?

Sukar nk buat pilihan? Itu la cabaran hidup.

Sedih

Sedih?

Mengadu pd Allah..

Hidup ni singkat je waktunye. Kadang-kadang kita tak sempat nk mengharungi realiti sbb asyik terbuai dgn mimpi. Sekali sekala kena penampar bg sedar, apa salahnye kan?

Ouch..sakit..

Tp itu la yg boleh bg kesedaran sape diri kita sebenarnya.

Saturday, August 30, 2014

Maki

Aku dilahirkan dlm keluarga yg agak konservatif. Cakap kasar itu sesuatu yg paling dilarang. Nak guna 'aku' sesama adik beradik oun, pasti bakal dijeling oleh arwah abah. Jika nk mintak tolong, perjataan 'terima kasih' pasti meniti bibir. Caci maki? Sudah tentu otu satu benda yg diharamkan !

Jadi, sudah tentu aku tak selesa berada di sekeliling manusia yg rajin memaki hamun di kala marah memuncak. Telinga aku serta merta rasa sakit, selain hati aku pun akan rasa sakit. Jika ikut hati aku, mahu saja aku cili-cili mukut org2 kaki maki ni. Benda lambat sikit, maki. Die tak puas hati sikit, maki. Orang lain salah sikit, maki. Ape, bagus sgt budi bahasa sampai maki-maki org?

Tak sedar ke, bahasa melambangkan bangsa? Bahasa melambangkan budi pekerti?

Mahu aku samakan caci maki kau tu dgn diri kau sendiri ke?

Terpulang..

Tuesday, August 26, 2014

Pemurah rezeki..

Pemurah rezeki paling mustajab?

Tak perlu jumpa pawang atau bomoh atau sape-sape pun. Kita boleh lakukan sendiri..

Doa kepada kedua ibu  apa dan sedekah jariah..

Insyaallah..

Rezeki Allah Taala dimana-mana..

Peperiksaan Online Penguasa Kastam gred W41

Tetiba dpt sms lepas lunch td...



Apakah? Aku agak terkesima. Bila masa aku mohon?

Lepas aku cek portal SPA, baru aku perasan aku ade buat permohonan. Hahahaha..

Diterima pd 23 Ogos 2014
Rupanya aku ade dpt surat tawaran melalui email. Nampak sgt aku tak tgk email.

Apa aku nk baca? Huhuhuu..



Oleh itu, aku sertai kursus ni...

Aku tak tahu nk jawab ape nnt..

Sekian dr aku.

Sistem 3 Gayung

Tak ada air. Aku pernah merasa, banyak kali. Ketika aku belajar kat Sekolah Menengah Sains Muar dan Kolej Matrikulasi Johor (Tangkak). Macam-macam ragam, macam-macam cara yang aku dan rakan-rakan lalui demi nak mandi. Nak mandi pun terpaksa berjuang. Hahahaha.

Kami terpaksa mandi air pili bomba yg bersistem 'sape cepat, die dapat'. Masa tu, tak kisah la air yg da warna mcm teh O, teh susu atau pun milo, asalkan dapat mandi.  Tu belum lagi termasuk kena mandi air kolah yg entah  berapa lama terbiar. Setakat bangun pukul 5pg sbb nk mandi kat blok yg jauh die 100m pun tak kesah. Susah payah angkut baldi terkengkang-kengkang. Hahaha,

Sistem 3 gayung berfungsi seperti ini:
1. Utk gosok gigi, cuci muka, basahkan badan
2. Utk syampu, sabun, bilas badan.
3. Utk buang air

Sistem ni hanya utk ketika waktu normal, iaitu bukan waktu cuti bulanan atau waktu tgh sakit perut. Hahaha. Untungnya masa ni, rambut aku habis da mcm lelaki, sbb nk kena duduk asrama punya pasal. Jadi takde masalah nk cuci rambut,sbb rambut dah kontot. Heee.
Tp itu kalau betul2 air da sgt limited. Biasanya dpt la jugak sebaldi air. Tapi sebaldi tu kadang-kadang dpt 5 gayung je. Huhu.

Itu la dipanggil survival skill~~ 😉😉

Saling memiliki

Lumrah manusia, ingin saling memiliki. Takut kehilangan tu sifat manusia yg telah menyayangi. Tapi, manusia seringkali tersalah anggap.

Cemburu buta, tak percaya, tak sabar..

Hati yg kuat pasti akan lemah akhirnya.

Ya Allah..kukuhkan iman, kuatkan hati...

Pemilik hati ini bukan aku, tp Ilahi..

Pejam mata, tanya hati

Pejam mata..tanya hati..

Berfikir sedalamnya..

'Aku taknak kehilangan dia...'

Tp...

Tindakan aku hanya buatkan dia lebih jauh dr aku.. Emosi mendahului segalanya. Bukan kerana tak percaya, tp kerana aku rasa aku tak layak untuk setanding dgn dia bila ada yg lebih baik dr aku.

Siapalah aku ini. Insan biasa yg byk kelemahan. Tak semua org boleh terima kelemahan aku........ 😢

Bisikan

Ada bisikan yg membawa kebaikan.
Ada bisikan yg membawa kehancuran
Ada bisikan yg membawa kegembiraan.
Ada bisikan yg membawa kesedihan.

Kadangkala..
Kita  cuba kuat, kita cuba jd positif. Tp kerana hati yg tak kuat dek kerana bisikan-bisikan kecil tu, segalanya berubah. 

Haish hati....

Dek kerana cakap-cakap org lain, hati jd tergugat lg..

Wahai hati..

Kuatlah!😔

Friday, August 15, 2014

Fuhhhhhhh

* Batuk2 kecil*

Penuh habuk dlm blog ni. Da lama tak membebel. Gara-gara puasa, raya dan juga sibuk uruskan kerja kat opis sebab kilang dah nk berpindah ke tempat baru..

Idea banyak, benda yg nk dibebel pun banyak..

Tapi, tunggu la kejap ye~

Friday, July 11, 2014

Tabung Melancong

Aku ade buat tabung melancong. Tabung ni aku letak kat opis. Hehe. Motif? Sebab kawan-kawan selalu kirim sarapan pagi dekat aku. Jadi, duit yang diorg bayar apada aku tu akan aku masukkan dalam tabung ni. Hehe. Aku pun sangat jarang guna duit ni, melainkan terdesak je. Setakat ni, alhamdulillah, tak ade la terdesak lg.

Tabung duit aku.. kekekeke.. Pakai cawan kertas je

Aku pun masih simpan lg duit angpow yg aku dapat. Sayang betul nk pakai. Kat dalam tu ade la dlm RM35. Hehehe.
Duit angpow selama 2 tahun
Aku berharap aku berjaya kumpul duit bercuti ni. Hahahahaha. Harapan tetap ade~ Yang penting, setiap tahun aku boleh pergi melancong 1 tempat sekurangnya. tak kira la dalam ke luar negara, yg pasti aku nk melancong~


Tuesday, July 1, 2014

25 Jun 2014~~ Hari lahirku...

Hari ni aku sambut hari lahir ke 26 tahun. ( Aku rasa aku dah tua.. T____T)

Syukur ke hadrat ilahi aku masih bernafas lagi di dunia ini selama 26 tahun. Alhamdulillah.

Semoga hidup aku akan lebih dirahmati dan diberkati selepas ini.

Harapan?

Aku nk berubah jadi manusia yg lebih baik dr tahun lepas. Eh, tiap-tiap tahun sama je harapan? Ye la, sebab berubah jd yg lebih baik tu tak ada limit. Selagi boleh berubah, kita berubah. Iye dak??

Terima kasih kepada yg sama-sama meraikan hari jadi aku..

Meet Mr Thortie
1. Mr Thortie, sampai melalui pos pd 24 Jun 2014, dibuka bungkusan tepat jam 12.00mlm 25 Jun 2014 sambil ditemani panggilan telefon dr Abg Fairuz. Hehehe. Thanks abg Fairuz sbb jd org pertama yg wish birthday walaupun tgh tak berapa ade mood, dan terima kasih sbb susah2 pos hadiah. Hee. * Tp, hadiah belanja makan belum dapat lg ek, nnt sy tuntut :P*

Sushi Bonanza!!
2. Wehuuuuuu. Sushi Bonanza. RM3 sepinggan. Sambil sambut birthday dgn family sambil makan sushi sampai kenyang terbongkang. Wehuuu.. Thanks Angah sbb kopak sampai RM250 semata-mata belanja adikmu makan. Mana taknye, kami makan sampai 56 pinggan sushi. Kekekeke. Thanks acik sebab belanja Turkish Indulgence Secret Repice walaupun satu slice. Ekekekeke..

Cik Liyana meneman makan~ Utk brthday girl katenye

3. Sambutan belated birthday (katenye) dr Cik Liana. makan kat SDS, pun sampai kenyang terbongkang gak. Ekekekeke. Sambil tu, berjalan-jalan kat AEON Kulai yg baru bukak. Sambar la gak seluar tido RM10 sehelai sebanyak 4 helai. Hehe. Cik Liyana dapat gak belikan hp baru utk ayah sedara  die.

* Owh, segala impian yg aku nk buat masa birthday tu tak tercapai, sebab aku kena pergi meeting pd 25 Jun 2014 tu, x dpt cuti. Huhu*

Sunday, June 29, 2014

Salam Ramadhan 1435 H

Ramadhan tiba lagi..

Buka mata, buka minda.
Bersihkan hati, sucikan jiwa

Bukan kata,
" Aik, masa puasa je nak berubah? Waktu lain perangai mengalahkan setan"

Sekurangnya ada juga niat nak berubah. Insyaallah, mana tahu hidayah Allah tu datang masa bulan puasa, terus berubah secara istiqamah. Hidayah tu kan milik Allah, jangan lupa tu.

Kita yg nak kata amal suam-suam kuku ni, jangan la pandang hina pada org lain. Belum tentu amalan kita diterima. Sekurangnya dalam satu masa dlm hidup mereka, ada juga perubahan, tahap iman mereka lebih tinggi dari kita, berbanding dgn diri kita yg gitu aje tahapnya.

Jadikan Ramadhan titik perubahan dalam hati dan jiwa. Tak dapat banyak, sikit pun jadilah.

Akhir kata:

Saturday, June 28, 2014

Monday, June 23, 2014

Selamat Hari Lahir emak..

Selamat hari lahir ke 53 utk emak.


 Terima kasih sebab sentiasa terima anak mu seadanya.
Terima kasih kerana membesarkan ku
Terima kasih kerana tak pernah jemu memberi kasih sayang..
Jasa mu takkan mampu ku balas walau dengan darah sekalipun..

Thursday, June 12, 2014

Antara kawan dan kekasih

Kadang-kadang ada orang rasa, kawan lebih penting dari kekasih..

Kadang-kadang ada orang rasa, hati kawan lagi penting dr hati kekasih..
Sebab kekasih tu dah kasih kat dia, buat macamana pun kekasih pasti tak lari, tapi kawan tidak.
Tapi, kekasih tu pd mulanya kawan juga. Hatinya tetap perlu dijaga juga.


Macam-macam ragam kat dunia ni...

Tuesday, June 10, 2014

Tarikh

Bukak Facebook...

Skroll..

Skrolll..

Skrolllll..

Soalan yg kerap nampak:
1. Bila tunang?
2. Bila majlis nikahnya?
3. Eh, g honeymoon ke?
4. Ko da mengandung berapa bulan?
5. Wife ko bila bersalin?
6. Anak ko umur die da berapa tahun?
7. Anak ko da masuk berapa?

Aku?

Sengihhhhhh~

Kelakar.. 

Kawan-kawan yg sama2 ketawa, belajar, bergembira masa belajar, semua dah melalui fasa ni. Aku? Tengok depan cermin, tenung diri dalam-dalam.. Bukan tak terfikir, tp benda tu angan-angan je. Hahahaha.

Dugaan..

Ni semua dugaan. Ni takdir aku. Tak pasti sempat merasa, atau aku dijemput menghadap Sang Pencipta dulu. Kalau takdir aku dah kata tak sempat, maka aku hanya mampu berdoa agar aku dijadikan sang Ketua Bidadari Syurga. Masihkah ada masa dgn dosa aku yg menggunung ni? 

Luahan hati aku

Luahan hati aku:

Yg lain..

Boleh dpt bunga, coklat, cincin, kek, masakan mu dan nyanian mu di hari lahir mereka...

Tapi aku?

Tiada..

Mungkin aku belum selayak seperti mereka..

Penantian



Sepi dikamar ini
Hanya lilin menerangi
Beginikah seksanya
Hidup dalam penantian
Ditabir tirai malam
Ada insan kesepian...sendirian....

Setiap detik-detik ku lalui
Jiwaku gelisah membisu
Tetap setia menantimu
Bayanganmu entah di mana

Mengapa harus kita ditemukan
Kalau akhirnya meresahkan
Apakah aku satu persinggahan
Pengubat rindu... oh...

Kau dahagakan...
Ku kehausan...
Setitik rasa
Pada bayangan yang tak pasti... oh...

Kau nyalakan perasaan
Mengukir kemesraan
Mungkinkah ada sinar
Bersama impianku

Dan..telah ku duga
Suasana keindahan seketika
Aku tetap menanti mu

Setiap detik-detik ku lalui
Jiwaku gelisah membisu
Tetap setia menantimu
Bayanganmu entah di mana

Mengapa harus kita ditemukan
Kalau akhirnya meresahkan
Apakah aku satu persinggahan
Bayanganmu entah di mana

Mengapa harus kita ditemukan
Kalau akhirnya meresahkan
Apakah aku satu persinggahan
Pengubat rindu... oh...

Kau dahagakan...
Ku kehausan...
Setitik rasa... oh...
Aku tenggelam...
Kehampaan...
Sendirian...

Setiap detik-detik ku lalui
Jiwaku gelisah membisu
Tetap setia menantimu
Bayanganmu entah di mana

Mengapa harus kita ditemukan
Kalau akhirnya meresahkan
Apakah aku satu persinggahan
Pengubat rindu... oh...

Mana sinaran ?...
Terangilah hidupku...
Tak sanggup lagi... aku... sepi...

Hadiah harijadi

Hari lahir aku bakal tiba tak lama lagi.... bila? Lagi 2 minggu. Hehehe. Maka genaplah aku yang berumur 26 tahun. Makanya aku tengah terfikir apa hadiah untuk diri sendiri. Iye la, nak tunggu org belikan, rasenye macam takkan berpeluang. Nak merasa, maka belikan la untuk diri sendiri. Orang tengok memang la sedih, sbb perasaan die sama mcm Mr Bean bg kad krismas kat diri sendiri, tak ke gitu? Hahahha. Benda-benda yang aku nk beli?

1. Cincin. Aku nk beli cincin emas. Sebentuk. Stail kegemaran aku? Cincin belah rotan. Sebab nampak simple, mcm aku yg suka benda simple. Org ckp nnt boleh dpt masa kawin, tp... entah la. Akhirnya aku buat keputusan untuk beli sendiri. Hahahaha. Gitu. 

2. Bunga. Ros. Aku nk beli bunga ros sekuntum. Tu je. Hahahaha. Mesti kelakar kan? Tak pun, sbb pd aku, satu tu dah cukup da.

3. Coklat. Aku nk beli coklat dlm tin tu. 1 tin.

4. Bercuti sorg diri. Hmm. Yg ni aku dah mula survey tempat nk bercuti. Tak lama aku boleh cuti, tp asalkan aku boleh spend birthday aku dengan senang hati. Aku akan bawak sume benda yang aku nk beli tu, dan habiskan sepanjang hari birthday aku tu kat sana. Amacam? Hahahaha.. Macam kelakar pulak aku dok sorg-sorang, smbil pegang bunga dan makan coklat. Oh, terlupa nk beli kek 1 potong. Nak beli byk-byk, nnt kenyang terbongkang plak. Tak leh...

Hahaha. Ni la hadiah yang aku tak pernah dpt seumur hidup aku, kecuali kek. Mungkin bg org lain, benda ni mcm dah biasa da dpt, tak kesah da. Tapi, aku bukan la antara org yg terpilih tu. Hehe. Aku harap planning aku ni akan berjaya. Ikat perut sikit utk pastikan planning aku ni berlaku dgn jayanya, sbb ia hanya akan berlaku bila ada duit. Hahahahahaha. Ok, nmpak sgt aku dah hampir ketandusan duit. Tapi sekali sekala utk diri sendiri, apa salahnya kan?

* Tunggu je la 25 Jun nnt, sama ada planning aku ni berjaya ke tak..*

Wednesday, May 28, 2014

04 Jun 2014

04 Jun 2014

Dah nk hampir tiba, seminggu lg je..

Apa nk buat? Apa nk bg?
Nk buat design kad mcmane? Warna ape? Pakai kertas apa? Corak apa?

Nak beli hadiah ape? Gadjet? Handmade?

Okay, aku tengah fikir lg....

Saturday, May 24, 2014

Alahai Cadbury

Alahai Cadbury
Tak nak menjaga hati kami ini.
Tak menjaga sensitiviti kami.

Bukan kah kalian tahu babi itu haram bagi kami?
Jika tidak, masakan kalian bersusah payah memohon sijil halal?
Adakah bila sijil halal sudah diperolehi, sewenang-wenangnya kalian mengisi apa saja didalamnya?
Kenapa perlu dicabar kesabaran kami?
Kenapa permu dicemari kesucian perut kami?

Wahai Cadbury, sama seperti nama kamu,

We will BURY you down.

#SelamatTinggalCadbury

Friday, May 23, 2014

Barang berjenama

Kepada peniaga online barangan berjenama:

Harap maaf,
Sila jangan tag nama saya di dalam facebook.
Saya seorang yg kedekut (tgk post ini, ini dan ini)
Saya tak suka beli barangan berjenama, dan saya tak pernah berangan nak memilikinya walau satu pun.
Sebab?
Sebab saya tak minat, sebab saya tak suka.
Harga beg sama macam belanja saya selama 2 minggu.
Makanya, saya tidak suka duit belanja makan saya diganggu dengan benda yg bukan saya suka.
Saya lebih suka belanjakan duit saya utk membeli makanan.

Sekian,
Harap maklum.

Thursday, May 22, 2014

Sambung belajar

Sambung belajar tu dah jadi sebahagian dari impian aku sejak dulu. Hehe. Belajar dalam ke luar negara? Salah satu impian aku lagi, belajar kat luar negara. Kenapa? Sebab nk timba pengalaman.  Dulu pernah dpt tawaran masa lepas SPM, tp terpaksa dilupakan sebab mak bg syarat:
Kawin dulu baru boleh sambung belajar kat luar negara
Tapi, abah pulak bagi syarat:
Habis belajar dulu, baru bercinta
Tengok tu? Kan dah ada dua percanggahan kat situ? Akhirnya aku amik keputusan sambung dalam Malaysia, sebab aku memang tak ada calon suami, tak ada rasa nk kawin dan tak ada rasa nk bercinta. Bila dah umur 26tahun ni, rasa nk belajar tu terdetik semula. Walaupun masih lagi dlm perancangan, walaupun masih lagi dalam penelitian, pertimbangan tu dah ada. Bunga-bunga nk sambung tu dah ada. Kawin? Aku belum kawin lagi, dan tak tahu bila aku nk kawin. Kemungkinan besar mak aku masih lagi bagi syarat yg sama, tp pada aku, akhirnya aku yang kena buat keputusan sendiri, kan? Aku tak tahu adakah mak aku akan bantah macam masa aku dpt tawaran kerja kat luar JB dulu atau tak, dimana syarat yg dikenakan mak aku tetap sama:
Kawin dulu kalau nak keluar dari Johor
Senang kata, mak aku tak nak anak dara die ni sorang-sorang kat tempat org. Tapi bila keadaan dah tak mengizikan, nk buat mcmane kan? Terpaksa la berdikari, terpaksa berdiri atas kaki sendiri, terpaksa jaga diri sendiri. Tu je pilihan yg ada.  Kalau sampai tua aku sorang-sorang, akhirnya aku juga yg kena jaga diri sendiri, iye tak? Hehe.

Berfikiran positif. Lepas ni, mcm-mcm lagi dugaan. Kalau kat tempat org, kena tindas, duit tak cukup, sakit sorang-sorang, tu semua perkara biasa. Bak kata aku tadi, terpaksa la berdikari walau sakit mcmane pun. Tak ada org mati belajar sorang-sorang kat luar negara, walaupun ada yg cedera kena rompak. Huhu. Mintak dijauhkan la. 

Mintak dipermudahkan segala urusan. Aminnn..

*Update: Universiti tempatan turut termasuk dlm pertimbangan... Semakin serabut gamaknya aku nk pilih..*

Perancangan.

Banyak yang aku rancangkan.

Nak kawin
Nak sambung belajar
Nak berhijrah
Nak tingkatkan ilmu.

Tapi, semuanya tak bergerak lagi. Aku masih mcm ni. Tak ada perubahan. Toleh kiri, toleh kanan, pandang depan, pandang belakang. Aku masih di tempat yang sama, tak melangkah kemana. Orang lain dah merata jauh pergi. Ada yang dah habis belajar peringkat Master, dah nak sambung PhD, ada yang dah menanti anak kedua lahir, ada yang dah bekerja kat tempat baru, ada yang dah selamat berhijrah. Ada kawan aku yang dah capai semua sama macam yang aku rancangkan. Tapi aku?? Masih kat sini. Masih termangu menanti. Masih bertatih lagi. Masih berkira-kira. 

Hmmm.. rezeki masing-masing. Rezeki diorg dgn rezeki aku lain. Doa je la moga dimurahkan dan dilorongkan rezeki. Iye tak? Hehe.

Friday, May 16, 2014

Tentang kita

Credit: Google
~kopipasta~

Wanita itu hebat. Lemahnya wanita mampu menongkat dunia. Menangisnya wanita kerana mahu mengumpul kekuatan menghadapi cabaran. 

Wednesday, May 14, 2014

Senam

" Uda, pergilah jogging semula. Main badminton ke. Pergi la bersenam sikit"

Terkedu aku bila emak secara tetiba tegur aku sebegitu.

" Nape emak? Uda nampak sakit ke?" Tanya aku.

" A ah. Nampak tak sihat. Nampak kurus sgt, tak macam dulu. "

" Macam dulu?"

" A ah.."

Huhu. Memang la emak. Dulu anak emak tiap2 hari pergi training futsal, main badminton. Lepas tu, kerja sushi, tiap-tiap hari berjalan kaki. Otot semua kental. Sekarang, dah duduk opis, otot kental da jadi kendur, lemak tepu bertimbun-timbun. Kalu kurus pun, kurus kerempeng tak sihat sebab jisim otot tak meningkat. Huhuhuhuuu...Nak naik tangga pun da mengah, nampak sangat fitness semua dah kelaut. Huhu. Kalau dulu, makan memang kuat, sebab asal makan je semua habis tercerna jadi tenaga. Sekarang ni, nak makan pun tak ada selera. Tengok makanan pun kadang-kadang tak ada perasaan. Acane nk sihat? Huhuhu

* Nampaknye kena pakai jugak kasut jogging aku yg berbau kedai tu*

Monday, May 12, 2014

Apa...

Agaknya apa perasaan emak bila tahu anak dia macam ni?
Agaknya apa perasaan mak bila tahu apa anak dia lalui?

Maaf mak. Anak mak tak nak mak susah hati.

Agaknya apa arwah abah akan buat kalau arwah abah ada lagi?
Apa abah akan buat kalau tahu anak dia goyah macam ni? tak teguh macam selalu?

Rindu abah..

Alfatihah..

Simpan

Simpan dalam hati
Simpan sendiri..

Nak berkongsi dengan kawan?
Rasa masalah hati dah cukup membeban mereka.

Nak berkongsi dengan keluarga?
Tak mahu aku memburukkan pandangan sesiapa..

Mengadu dengan Allah..
Menangis hilang berat beban di hati..

Semua kan ku simpan sendiri..

Sunday, May 11, 2014

Kereta Rally (sambungannya)

Akhirnya,
Setelah hampir berminggu-minggu kereta aku tu berlapuk macam land rover masuk hutan, makanya....

Aku da cuci semalam.
Wakakakakaa..
Punya lah lama nak dapatkan inpsirasi untuk cuci kereta.
Oh, bukan inspirasi, tapi kerajinan diri yg semakin pupus.
Akhirnya berkilat kereta aku tu.

* Bangun pagi, nampak bekas tapak kaki kucing merata-rata atas kereta.. Huaaaa..Takpe la, sayang punya pasal...*

Memandu

Emak: Uda, mak nak belajar bawak kereta.
Aku: Kenapa? tak payah la mak. Mak nak bawak kereta sape?
Emak: Kereta kancil acik kan ade? Mak boleh bawak kereta acik.
Aku: Mak nak pergi mana? Bahaya la mak nk bawak kereta sekarang. Jalan da sesak.
Emak: Nak beli barang dapur, nak pergi belanja, nak hantar adik sekolah.
Aku: Aik? Kan uda ada? Uda boleh hantar emak kan?
Emak: Tapi tak lama lagi uda dah tak duduk dengan emak. Tak lama lagi uda nk pindah KL.

Aku terdiam...

Emak memang sedang bersedia dari segi mental dan fizikal akan pemergian aku.

Thursday, May 8, 2014

Nasihat

Kalau nk marah-marah, mengamuk, istighfar banyak..
Jangan asyik mengeluh dalam fb..

Itu nasihat..
Nampak sangat aku suka mengeluh dalam FB..

Haish..
Baik lah..
Ingat Allah tu lebih dari mengeluh.

Pulak tu mengeluh dlm FB. Tak ada bawa apa-apa faedah pun..

Mengeluh dan mengadu kepada Allah berjuta kali lg elok dr mengadu kat FB
Huhuhuuu..

* ubah perangai buruk tu. Ubah sikit emosi huru hara. *

Wednesday, May 7, 2014

Kereta Rally

Bila tibanya musim hujan, maka tiba juga musim malas..

Malas nak cuci kereta~

Kereta jalan dalam bandar, dah ade rupa macam bawak Rally dalam hutan.

Hahahahha

Berlapuk sana sini, kotor sana sini.

Malas sungguh nak cuci sendiri.

Wahai diri, jgn malas-malas lagi.

Kereta itu mencerminkan penampilan diri

Apa guna pakai baju comel tapi kereta macam pakai bedak tebal seinci?

Hahahahha..

Okey, aku kena cuci kereta.

Kan ku gagahkan jua kudratku mengangkat baldi dan sabun~


Thursday, May 1, 2014

Melangkau batas

Terkadang, terlangkau batas,
Menyalahkan takdir.

Ya Allah...
Ampuni aku..
Aku insan yg lemah..

Telah tertulis itu bahagianku.
Masa depan itu tak pasti, aku masih boleh berdoa agar minta terus dirahmati dan diberkati..

Yang terjadi itu adalah takdir yg pasti.
Terima dgn hati terbuka, kerana itu apa yg telah dijanji.

Jangan pernah terlupa siapa diri sendiri.

Ya Allah..

Jangan jadikan aku manusia yg kufur..

Sarbat Halia

Untuk kesekian kalinya...

Sarbat oren..

Ngeh ngeh ngeh..

Persediaan untuk bulan puasa. Nak buang segala angin yang tak guna dalam perut. Nak cuci usus dari toksik yg tak diperlukan. Tak ada la gastrik sesuka suki nk serang perut aku nnt.

Hehehe.

Perut sihat, hidup bahagia~

Wednesday, April 30, 2014

Usah Lepaskan




Usah biarku bersendirian
Usah biar hati mu di tawan
Usah biar diri ku di sini
Seorang menunggu tanpa teman

Usah lepas genggaman tangan mu
Usah biar semua berlalu
Usah terlupa perasaan hati
Pertama kali kita bertemu

Usah lepaskan....

Mimpi

Terkadang terlalu kuat berilusi,
Hingga terbawa dalam mimpi.

Masa depan yang tak pasti,
Tak tergapai dek jari jemari.

Hanya mampu berdiri sendiri,
Merenung masa depan yg jauh dari realiti.

Mimpi itu bukan milikku.
Mimpi itu, tetap mimpi.
Biarkan mimpi lenyap bersama mentari pagi.
Tatkala fajar subuh menyinsing, biarkan ia pergi bak embunan pagi..

Pergilah mimpi.

Pergi dari diri ini.

Ku tak mampu terus hidup di alam fantasi, kerana kelak akan memakan diri..

Mimpi itu, ku biarkan ia terus menjadi mimpi.
Menemaniku di malam yg sepi..

Maaf

Masih adakah maaf bagiku jika aku melakukan apa yg kau lakukan pada diriku?
Mampukah kau memaafkan aku sebagaimana aku memaafkan mu?
Mampukah kau tutup luka hatimu sendiri sebagaimana aku lakukan keatas hatiku sendiri?

Orang mudah berkata, kerana bukan mereka yang merasa..

Tuesday, April 29, 2014

.....

Yang indah itu hanya sementara.
Yang abadi adalah kenangan.
Yang ikhlas hanya dari hati.
Yang tulus hanya dari sanubari.
Tidak mudah mencari yang hilang.
Tidak mudah mengejar impian.


Jika kamu tidak bisa memiliki apa yang kamu sukai, maka sukailah apa yang kamu miliki saat ini

Sunday, April 27, 2014

Perkahwinan, dari kaca mata seorang anak



Emak dan arwah abah dah berkahwin untuk 30 tahun 2 bulan, sehingga tarikh kematian arwah abah. Cukup panjang untuk aku sebagai anak untuk memahami sedikit sebanyak, apa itu erti sebuah perkahwinan.

Emak dan abah dinikahkan pd 26 Disember 1982. Dalam perjalanan arwah abah ke Endau, tempat pernikahan bakal dilangsungkan, banjir besar telah berlaku. Rombongan pihak lelaki sebanyak 2 trak askar terpaksa berpatah balik akibat trak ditenggelami air. Arwah abah sendiri yg berenang untuk menyelamatkan penumpang dalam trak tersebut. Akhirnya, hanya 1 trak sahaja yang berjaya meneruskan perjalanan ke Endau. Pernikahan berlangsung juga, walaupun jam telah menunjukkan jam hampir 12 tgh mlm, akibat banjir tersebut. Alhamdulillah, pernikahan itu kekal hingga akhir hayat abah...

Bermacam asam garam kehidupan yang telah aku saksikan antara mak abah. Emak dan abah kehilangan 2 org anak lelaki di awal usia perkahwinan, namun masih dikurniakan 4 org lagi cahaya mata selepas itu. Kisah keluarga aku bukannya kisah tipikal keluarga biasa. Dugaan, cabaran, hasad dengki manusia, semuanya ada. Rumah tangga abah dan emak turut terasa gegarannya, namun dek kerana asas yang kuat, gegaran itu hanya sebagai salah satu cara untuk mengukuhkan lagi rumah tangga mereka.

Abah bertindak sebagai ketua keluarga, mencari nafkah dan rezeki untuk keluarga. Manakala emak adalah suri rumah tangga, menguruskan rumah dan anak-anak. Sikap toleransi perlu ada untuk mereka kekal bahagia. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. Mereka bergaduh, namun masih berbatas. 

Emak mengalami sakit sejak aku berumur 10 tahun. Aku fikir, jika lelaki lain, sudah tentu emak aku akan diceraikan. Namun tidak abah. Dia berusaha untuk memulihkan emak. Sehingga di hari-hari akhir kematiannya, dia masih lagi bimbang akan kesihatan emak aku. 

Cukup segar diingatan aku bila emak aku menangis tatkala teringatkan arwah abah. Tangisan bagaikan seorang anak kecil yang kehilangan mainan. Sungguh sayu, bagaimana emak memeluk baju terakhir arwah abah. Begitu sekali cinta mereka. Aku teringat, emak dan abah pantang berjauhan, pasti akan sentiasa mengingati antara satu sama lain. 

Ada seseorang berkata, selepas setahun, pasti jemu dengan suami sendiri. Namun, dr pandangan mata aku sebagai anak, walaupun telah 30 tahun berlalu, emak dan abah masih belum jemu antara satu sama lain. Masih lg saling menyayangi, masih lagi saling melengkapi. Perkahwinan bukannya untuk tempoh sehari, namun ia sebenarnya adalah untuk sepanjang hayat.

Kita takkan dapat pasangan yang 'perfect'. Kerana perkahwinan itu adalah untuk saling berkongsi kelebihan, saling melengkapi kekurangan. Itu lah perkahwinan. Jangan terfikir perkahwinan itu mudah, tidak sama sekali. Perkahwinan itu satu fasa dlm kehidupan, yg pasti ada pasang surutnya. Sebelum dan selepas perkahwinan, pasti ada dugaannya. Terpulang kpd kita sendiri untuk menghadapi dugaan itu. syaitan ada dimana-mana, yang menghasut keraguan dalam hati anak adam yg ingin mendirikan masjid, dan mereka juga berusaha menghasut mereka untuk menhancurkan masjid yg mereka bina. Jika tidak kerana toleransi dan tolak ansur, pasti sebuah ikatan yg dibina itu tak kekal.

Sebagai anak, dari kaca mata aku, perkahwinan adalah satu perjalanan yg indah, selagi tak dikotori dgn kecurangan. Sebagai anak, perkahwinan itu adalah perkongsian tanggungjawab dan juga kebahagiaan. Perkahwinan dari kaca mata seorang anak adalah, rasa cinta hingga ke syurga..

* Air mata aku turut mengiringi ketukan jari jemari aku diatas papan kekunci*

Mati

Mati itu pasti. Setiap yang bernyawa pasti akan pergi meninggalkan dunia ini. Akhirat itu destinasi abadi.

Bila berhadapan dengan kematian, pasti ada suara kecil hati yang berbisik,
Bagaimanakah aku nanti? Bilakah masa aku kan tiba? Dimanakah darjat keimanan aku ketika itu? Adakah yang akan mendoakan kesejahteraan aku di sana?
Mati itu pasti. belum tentu kita masih bernafas setengah jam dari sekarang. Mati itu pasti. Jangan disangka hanya tidur biasa, namun sebenarnya telah tidur selamanya. Mati itu pasti. Mungkin seyuman yang dilihat itu adalah senyuman terakhir yg terukir di bibir kita. 

Aku dah berhadapan dengan beberapa kematian sepanjang kehidupan aku. Namun yang paling terkesan adalah pemergian arwah abah aku. Bila dimalam harinya aku begitu risau melihat dirinya, mengajaknya makan malam, namun dipagi harinya, abah dah kaku pergi meninggalkan kami. Pemergian abah buat aku sedar, adakah aku masih sempat menghirup udara esok hari? Adakah aku sempat mempunyai keluarga? Adakah aku sempat bertaubat kepadaNya? Semaki hari, perasaan itu semakin hebat.

Ya, Allah sedang cuba memberi sinar hidayah dan keinsafan dalam hati aku. Seringkali aku tersedar dari lamunan, yang dosa ku ini tinggi menggunung. Sudah tiba masanya aku menyucikan jiwa aku. Aku sering terbayang, bagaimanakan nanti aku dimalam pertama didalam liang yang hitam gelap itu? Adakah sesiapa yang ingin mengirimkan secebis alfatihah penerang liang itu? Adakah amalanku cukup menjadi pelita di kala gelap gelita?

Wallahualam. Hanya Allah yg Maha Mengetahui. Aku sebagai hamba yg lemah, hanya mampu berdoa, agar aku menenmui pengakhiran yang baik, khusnol khotimah. Insyaallah.

Jika kiranya memang aku telah pergi, jgn lupa titipkan doa pengirim aku di alam sana.