Sunday, July 22, 2012

Al-Fatihah buat nenekku

-Al-Fatihah-

Hari ni genap setahun pemergian nenek aku, Meriam binti Salleh ketika berumur 82 tahun, setelah 3 tahun menghidap angin ahmar. Selama 3 tahun juga aku merasa menjaga makan pakai nenek. Teringat bagaimana nenek cuba mengesot pergi ke bilik air sendiri untuk buang air kerana malu dengan cucu-cucunya.

Selama hayatnya semasa nenek masih sihat, nenek lebih gemar hidup sendirian di rumahya yang terletak di Bukit Tekedai, Endau, Mersing. Halaman rumah nenek memang sentiasa bersih, dan pokok-pokok sentiasa di jaga rapi. Nenek akan meracun rumput dan lalang yang tumbuh di halaman rumahya, tidak perlu menunggu kami pulang untuk melakukan semua itu. Nenek memang tidak gemar meyusahkan anak-anak dan cucu-cucunya.

Setiap kali balik ke kampung halaman, nenek akan sentiasa sediakan makanan untuk cucu-cucunya. Nenek akan pastikan bekalan bahulu sebanyak 3 bungkus khas untuk aku seorang akan disediakan. Nenek akan berasa bangga setiap kali kami pulang ke kampung, dan pasti akan sibuk menjawab soalan yang diajukan orang-orang kampung mengenai kami, selain sibuk mengajak kami menziarahi saudara-mara yag lain.

Aku masih ingat, sepanjang hayat aku, tidak pernah aku menyambut hari raya yang pertama di kampung. Abah dah tetapkan bahawa malam raya dan raya pertama, kami perlu raikannya di Johor Bahru, kampung halaman abah, walaupun setelah ketiadaan Tok Bak dan nenek. Namun, nenek tidak pernah sekalipun menunjukkan ketidakpuasan hati. Baginya, jika kami pulang walaupun pada hari raya yang kedua pun, ia telah memadai.

Aku masih teringat bagaimana nenek mempertahankan aku dari penyamun yang merompak rumah nenek. Walaupun penyamun itu sudah meletakkan pisau di leher nenek, nenek tetap tak berputus asa menjerit meminta tolong, walaupun pada waktu itu kawasan sekeliling rumah nenek memang tiada berpenghuni. Alhamdulillah, walaupun aku kehilangan handphone pada malam itu, kerana nenek, aku terselamat dari perkara yang tak diingini.

Tepat 2 Ramadhan 1432, jam 7.45mlm, dikala umat islam yang lain sibuk menjamu juadah untuk hari puasa yang pertama, nenek pergi meninggalkan dunia yang fana. Masih terlayar di fikiran di saat nenek menghembuskan nafas terakhirnya. Semoga nenek ditempatkan di kalangan hamba-hamba Allah yang beriman dan dirahmati rohnya. Amin.

Tuesday, July 17, 2012

Tiada yang Kedua

Sambil buat kerja waktu petang,ditemani rintik-rintik hujan yang turun membasahi bumi, tiba-tiba playlist memainkan lagu ini.

Khafi- Tiada Yang Kedua

Haruskah aku menerima
Kasihmu yang baru menguntum bunga
Jangan hanya indah di mata
Jangan disiakan madah cinta

Namun bintang bukannya satu
Kerdipan hatiku ingin kau buru
Andainya kau kehampaan
Jangan aku yang jadi alasan

Ku fikir kau teman biasa
Tidak akan berputik cinta
Mungkin jua belum menjelma

Aku tak sanggup dikecewa
Cinta ku satu untuk selamanya
Aku pencinta yang setia
Mustahil ada yang kedua

Ku fikir kau teman biasa
Tidak akan berputik cinta
Mungkin jua belum menjelma

Aku tak sanggup dikecewa
Cinta ku satu untuk selamanya
Aku pencinta yang setia
Mustahil ada yang kedua

Aku tak sanggup dikecewa
Cinta ku satu untuk selamanya
Aku pencinta yang setia
Mustahil ada yang kedua

Yang Kedua…
Tiada Yang kedua…


Aku rasa seperti sedang mendengar seseorang berkata-kata, seperti berbual dengan aku. Seseorang yang mengungkapkan ayat ini.

Ia mengingatkan aku tentang sesuatu.

Hakikat.


Sunday, July 15, 2012

Ramadhan bakal tiba lagi

Ramadhan bakal tiba tak lama lagi, Insyaallah, jika masih diberi peluang menghirup nafas untuk menyambutnya pada 21 Julai 2012. Rasa macam cepat masa berlalu. Pejam celik,dah jumpa Ramadhan yang baru. Sudah semestinya, jika cakap pasal puasa, mesti akan cakap pasal makanan, ye tak? Tradisi bagi orang Malaysia ni, beli makanan kat bazar ramadhan. Makanan yang dijual, beraneka jenis, macam-macam variasi, sampai pengguna pun dah rambang perut (Yelah, rasanya semua nampak sedap, walaupun yang sebenarnya makanan tu kurang sedap). Iklan pasal kordial warna oren, ungu, merah, pink semua dah terpampang kat TV. Tidak ketinggalan juga iklan kurma Yusuf Taiyoob (Sila sebut macam dalam iklan, kena bisik-bisik sikit.)

Jika tiba Ramadhan, perkara yang paling yang selalu dibuat adalah pembaziran. Beli makanan sepenuh meja makan, tapi akhirnya yang dimakan sikit sahaja. Biasa terjadi, bukan? Tak salah jika nak beli bermacam-macam makanan, tapi sebelum tu, tanya dulu pada perut, sama ada larat makan atau tidak, bukannya tanya rasa-rasanya sedap atau tidak? Sebab kalau tanya pasal sedap, bila bulan puasa, semua nampak sedap kalah lauk hotel berjuta-juta bintang.

Mari tengok video Kelakar Raya - Haram, kecoh kecoh raya waktu berbuka  oleh Suhaimi Yusof & The Rubberband:

*Suhaimi Yusof ni adalah pelawak terkenal Singapura. Sebelum dia masuk Maharaja Lawak lagi memang aku dah kenal dia (Orang Johor Bahru dapat siaran tv Singapore, jadi memang hairan la orang JB kenal Aaron Aziz lagi lama bertahun-tahun dari orang KL). Setiap kali akhir rancangan ni, pasti ada ustaz yang akan terangkan situasi yang berlaku, siap cakap mana satu yang betul dan mana yang salah. Ia merupakan sesuatu yang berkisar tentang situasi semasa yang berlaku pada hari ini, cuma ia diterjemahkan dalam bentuk sketsa. Ia bukan lah untuk mempermainkan agama, tetapi ingin memberi peringatan dan penerangan kepada manusia yang lalai.*

Dalam video ini, dipertontonkan persoalan yang selalu timbul tika ramadhan dan persoalan tentang dari mana asalnya makanan yang kita makan setiap hari.

Ni antara ayat yang paling aku suka:
ini ini ini rambutan ke ape? pokok die jenis ape.? kenapa rambut die tak tumbuh sepenuhnya? kalau belum sempurna maknenya cacat...kita makan benda yang cacat...KITA PUNYA KEROHANIAN NYA AKAN CACCAT..!!!
Walaupun dia tegur dalam nada yang tidak serius, tapi sebenarnya ada betulnya. Kadang-kadang, kita tak pastikan sama ada makanan yang kita makan tu, benar-benar halal atau tidak? Dari mana asal makanan itu? Kadang-kadang, kita beli makanan walaupun bertanda halal, tapi copnya bukan seperti yang dikeluarkan oleh JAKIM atau badan-badan Islam di negara lain.

Oleh itu, terpulanglah kepada individu itu sendiri untuk menilai mana yang baik dan buruk. Garis panduan telah ada, hanya bergantung kepada kita sama ada untuk mengikutinya atau tidak. Semoga ramadhan kali ini mampu memberi sinar dalam kehidupan. Selamat menyambut kehadiran Ramadhan Al-Mubarak , dan semoga kehidupan akan sentiasi dilimpahi keberkatan dan rahmat hendaknya.