Thursday, August 2, 2012

Harga Sebuah Kemaafan

*Entri ni ditulis setelah aku mendengar cerita dari sahabat baik aku, Cik Khal, mengenai manusia ini.Hohoho.*

Maaf, ucapan yang selalu didengari tapi sukar untuk diungkapkan. Ada yang suka mengungkapkan maaf, ada yang sukar. Ada yang mengungkapnya kerana betul-betul inginkan kemaafan, namun ada juga yang mengungkapkannya sekadar ingin memaniskan mulut, mengkendurkan keadaan yang tegang. Mencari dan memberi kemaafan itu amat sukar,jika hati kita dipenuhi dengan selaput hitam.

Maaf amat berkaitan dengan ego. Meminta maaf itu memerlukan kita menurunkan sedikit ego yang menggunung dalam diri. Setakat mana ego yang direndahkan? Ia bergantung kepada situasi. Mungkin ada yang serendah hidung, ada yang serendah pinggang, dan ada juga yang serendah paras buku lali. Maaf boleh diberi, dan boleh dipinta. Maaf diberikan pada mereka yang layak menerima, mereka yang telah menyesal dengan kesalahan yang telah dilakukan. Maaf bukan sewenang-wenangnya boleh diberi.

Ada pelbagai ragam dan jenis manusia di dalam dunia ini. Ada manusia yang telah melakukan kesalahan, namun tidak menyedari kesalahan itu berpunca dari diri mereka sendiri. Walaupun telah ditegur, namun si manusia ini tetap dengan pendiriannya. Si manusia ini beranggapan bahawa orang lain itu yang sepatutnya meminta maaf, bukan dirinya. Manusia ini sememangnya amat sukar untuk menurunkan paras keegoaannya yang setinggi Gunung Everest, amat dingin dan tinggi melangit. Namun, dia perlu sedar, matahari sentiasa berada di atasnya. Lambat laun, kemegahan puncak ais itu akan luput, yang tinggal hanyalah bongkahan batu yang hodoh, kering dan terpinggir. Sampai bila nak berada di atas? Walau setinggi mana pun kemegahan itu, lambat laun ia kan tersungkur ke bawah, ketika itu diri kita akan berada lebih rendah dari paras buku lali. Tak salah jika merendahkan sedikit keegoan pada ketika ini,supaya maruah dan harga diri masih lagi terjunjung setinggi langit.

Apalah kiranya jika kita menjawab ucapan maaf seorang sahabat jika kita merasakan kesalahan itu bukan berpunca dari diri kita sendiri? Apa salahnya jika kita memaafkan sahabat jika sekiranya dia telah menyesali perbuatannya itu? Jangan pernah terfikir bahawa maaf seorang sahabat itu tidak berguna. Walau sekecil mana pun ucapan maaf itu,sambutlahh ia, hargailah ia. Sekurang-kurangnya sahabat itu telah merendahkan sedikit keegoannya demi diri kita. Jangan pernah membangga diri walaupun kita berada di puncak perhatian, kerana satu hari,pasti kau akan melutut di bumi meminta pertolongan sahabat itu.

Serendah mana lagi sahabatmu itu perlu menurunkan keegoannya? Jika kita masih lagi berdiam diri membongkakkan diri, sesungguhnya kitalah yang bertanggungjawab memutuskan tali silaturrahim. Jangan satu hari nanti,kita yang mencari-cari kemaafan itu.

No comments:

Post a Comment